Még szedhető a medvehagyma az atádi erdőkben

Kora márciusban bújtak ki az avar alól az első zöld levelek, mostanra pedig már hatalmas csokrokban találhatjuk meg vadfokhagymának is nevezett növényt az erdőkben.

A nagyatádi Ámor-erdőben sétálva meg-megcsaphatja az orrunkat a fokhagyma illat – ilyenkor valószínűleg egy, az ösvény mellett elterülő medvehagyma mező mellett haladunk el. A nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák. Igaz, Nagyatádon ezt a tézist nemigen van lehetőség tesztelni. Ugyanakkor hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Május elejéig, a virágzásáig érdemes leszedni. Jelenleg a közelmúltban történt esőzések miatt nagyra nőttek a medvehagyma-csokrok.

A medvehagyma a nedves, árnyas, enyhén savanyú talajú területeket kedveli, ezért főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána. Az Ámor-erdőben az ösvényekről letérve több helyen találhatunk nagyobb medvehagyma-mezőket. Fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kilogramm mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.

Vitathatatlan, hogy a medvehagyma gyógyhatása és vitamintartalma egyaránt jót tesz szervezetünknek a téli hónapok után. Magas a vastartalma, nyersen fogyasztva kiváló A- és C-vitaminforrás. Gyógyhatásai közé tartozik, hogy csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is. Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban –  természetes úton méregtelenít.

Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve is fogyasztható. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest, illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként.

Szerkesztőségünk 2019-ben videót is forgatott a medvehagyma konyhai felhasználásáról.

Megosztás