Megdőlt a Rinya legkisebb vízállásának rekordja!

18 éve nem volt ilyen alacsony a Rinya vízszintje. Utoljára 2000 augusztusában mérték az akkor 8 cm-es rekordot, most a hónap végén végén mindössze 6 centi magasan állt a patak.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is megerősítette, hogy megdőlt a közel két évtizedes rekord. Nem szokatlan, hogy a nyári hónapok végére  lecsökken a Rinya vízállása, de a 6 cm-es szint rendkívülinek számít. Augusztus 28-án dőlt meg a 18 éves rekord, amely azért is szinte hátborzongató, mert napra pontosan ugyanekkor mérték a legutóbbi mimnimumot, 8 cm-t 2000-ben is. A múlt hétvégén térségünkben tomboló zápormaraton átmenetileg felpumpálta ismét a vízszintet, de azóta ismét visszaapadt, és jelenleg 11 cm-nél áll.

Augusztus 28-án mindössze 6 cm volt a Rinya vízállása.
Augusztus 28-án mindössze 6 cm volt a Rinya vízállása.

Az alacsony szint magyarázata a szokatlanul aszályos, forró agusztusi hónap, mely egész Európát súlytotta. A DDVIZIG hozzátette, a Dráva és a Duna is megsínylette a forróságot, a Duna mindössze néhány centivel maradt el a legkisebb vízállásától, mely Budapestnél -51 cm volt. Olyannyira alacsonyan állt a vízszint, hogy a közelmúltban felszínre került Budapesten a Margit híd lábánál lévő alagút, mely máskor víz alatt van. Erről a Euronews is beszámolt: 

Más országokat is aszály, és folyó-apadások sújtottak. Csehországban az Elbánál mértek rendkívül alacsony vízállást: a mindössze 115 cm állású folyóban felszínre került az úgynevezett „Éhség-szikla”:

Forrás: www.inverse.com

Számos ilyen sziklába vésett üzenetet hagytak hátra az utókornak, a nagy aszályok idejét és körülményeit jegyezték fel rájuk, melyek az ínséges időkre figyelmeztetnek. A legkorábbi feljegyzés a 15 századból származik. Az egyik, 1905-ben németül feljegyzett üzenet a következőképp szól: „Wenn du mich siehst, dann weine„, vagyis: „Ha engem látsz, sírj.”

Egy biztos: rég volt, és már nem is lesz többé, hogy a Rinyát fürdőzésre használhassák a nagyatádiak. 

 

Megosztás