Mégis marad őszig a 3. sz. háziorvosi körzet

Október 31-ig haladékot adott a nagyatádi képviselő-testület a bolhásinak, hogy találjon megoldást a háziorvosi ellátás hiányzó összegének a pótlására. Addig fenntartja a város a praxist.

Erről tegnapi ülésén döntött a Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-Testülete. Mint arról februárban beszámoltunk, májustól 60 százalékra csökken a 3-as számú háziorvosi körzet állami finanszírozása, mivel egy éven túl, tartósan betöltetlen. Ennyiből azonban nem fenntartható a praxis, vagyis a hiányzó összeget pótolni kell.

A körzet végzi Bolhás község egészségügyi alapellátását is – azaz az itteni doktor a bolhásiak háziorvosa -, azonban a község önkormányzata mindeddig úg nyilatkozott, hogy nem tudja kiegészíteni a fenntartáshoz szükséges összeget. Ezért hozott egy elvi döntést februárban a nagyatádi testület, hogy májustól megszünteti a praxist, és a nagyatádi betegeket szétosztja a többi hat körzet között. 

Most ezt a döntést megváltoztatva úgy határozott, hogy ad még fél év türelmi időt Bolhásnak, találjon addig megoldást.

Mivel az egészségbiztosítási pénztár kevesebb pénzt ad májustól, mint amennyibe a praxis fenntartása kerül, a hiányzó összeget pótolni kell. Nem a mi dolgunk ellátni egy másik önkormányzat alapfeladatát, ez elvi kérdés – hangsúlyozta az ülésen Ormai István polgármester. – Egyébként kb. havi 80-100 ezer forintról van szó, de – amint mondtam – ez nem pusztán pénzkérdés, hanem elvi kérdés.

A testület ezért elfogadta, hogy fél évig még fenntartja Nagyatád városa a 3. számú háziorvosi körzetet, ennyi időt biztosít még a bolhási önkormányzatnak, hogy találjon megoldást.

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás