Megkapták a háziorvosok a 60 év alattiak listáját

Már nem csak az időskorúakat és a krónikus betegeket olthatják, a bővített lista alapján a fiatalabbakat is behívhatják a háziorvosok. A várandós kismamák elsőbbséget élveznek.

Ahogy arról korábban is írtunk, kedd délután kapták meg országosan a háziorvosok a koronavírus elleni oltásra regisztráltak új, bővített listáját: ezen már nem csak az idősek és a krónikus betegek szerepelnek, hanem minden 18 év feletti lakos. Beletartoznak a pedagógusok, a kismamák és a szoptatós anyukák is, mindenki, aki március 29-ig regisztrált. Az egyik nagyatádi háziorvos elmondta, ezzel csaknem 400 fővel nőtt körzetében az oltásra jogosultak listája, de még van 80 olyan idős betege is, akik még nem kapták meg első körben a vakcinát.

A hír hamar elterjedt, tegnap egész nap csörögtek a telefonok a háziorvosi rendelőkben. Az emberek az iránt érdeklődtek, hogy mikor kerülnek sorra, illetve hogy rajta vannak-e a listán. Az általunk megkérdezett háziorvos arra kérte az atádiakat, hogy legyenek türelemmel, mindenkit értesíteni fognak, legyenek telefonon elérhetők. Aki nem tudja, hogy a regisztrációja sikeres volt, az ellenőrizheti a most már stabilan működő vakcina regisztráció lekérdezés oldalon.

A kismamák és szoptatós anyukák is a háziorvosuktól kérhetik az oltást, Pfizer illetve Moderna vakcina lesz számukra elérhető. A korábbi hírekkel ellentétben nemcsak az egyetemi központokon kaphatják meg, hanem a háziorvos is beadhatja. Feltétel, hogy az anyuka regisztrálva legyen, és rendelkezzen ajánlással a szülészétől, nőgyógyászától. A várandósok számára a második trimeszter közepén ajánlott az első oltás, a szülész-nőgyógyász javaslatának megfelelő héten. Az ismétlőoltást csak a szülés után fogják megkapni, de már az elsővel is akár 80 százalékos védettség érhető el.

A beoltottak számában egyébként újabb mérföldkövet sikerült elérni: az első oltást megkapók száma kedden meghaladta a kétmilliót. 

Forrás: Átló Team
Forrás: Koronamonitor

Megosztás