Megmentette nagyapját egy 14 éves fiú Nagyatádon

Szilárd lélekjelenlétről és bátorságról tett tanúbizonyságot a fiatal Juhász Ákos, aki eszméletét vesztett nagyapja segítségére sietett a múlt héten. A nagyszülő túlélte a kalandot, ma kapott új pacemakert.

Ön tudná, mi az első teendő, ha valaki a közelében eszméletét veszti? Sokakat ilyenkor megbénít az ijedtség és tehetetlenül félreállva nézik az eseményeket. A 14 éves Juhász Ákos azonban egy pillanatot sem tétovázott, azonnal cselekedett a kritikus percekben. Az esetről a közösségi médián is beszámoltak, azóta is kering a városban a történet.

Ákos rendszeresen focizik, sokszor látta a tévében, hogyan lesznek rosszul még a profi játékosok is a pályán egy ütközésnél, ami miatt hátracsúszhat a nyelvük – mondta el Juhászné Varga Éva, Ákos édesanyja. – Éppen ezért sokat olvasta az interneten, hogy mi a teendő ilyen jellegű rosszullét esetén. Nem gondoltuk volna, hogy ezt a tudását éppen a nagyszülők házában kell egyszer használnia.

Nem elrohant, nem pánikolt, hogy esetleg meghalt, hanem azonnal cselekedett és a hátraeső nyelvét kihúzta - írta Ákos édesanyja, Éva.
Nem elrohant, nem pánikolt, hogy esetleg meghalt, hanem azonnal cselekedett és a hátraeső nyelvét kihúzta – írta Ákos édesanyja, Éva.

Az unoka épp látogatóban volt a nagyszülőknél múlt hét szerdán. A nagypapa, akinek korábban többször is szívritmus zavarai voltak, délelőtt tornázni kezdett. Ekkor váratlanul rosszul lett és összeesett. Ákos csak egy nagy puffanást hallott, azonnal odasietett. Nem pánikolt, nem tétlenkedett, a tanult módszert azonnal alkalmazta, és az eszméletlen nagyapja szájába nyúlt és a hátraeső nyelvet kihúzta, hogy akadálytalanul lélegezhessen. Ezután szólt a szobába érkező, az ijedtségtől tehetetlen nagymamának, hogy szóljon a szüleinek és a mentőknek. Nem sokkal később a nagypapa eszméletéhez tért. 

Ákos sokat foglalkozott az interneten a focis sérülésekkel - ez a tudása mentette meg a nagyapát.
Ákos sokat foglalkozott az interneten a focis sérülésekkel – ez a tudása mentette meg a nagyapát.

A papát kórházba szállították, az eset következtében pacemakert kapott, melyet épp a mai napon ültettek be neki. Az ifjú hőst egy kicsit megrázta az eset, a nap hátralevő részében zaklatott volt. De a kritikus pillanatokban határozottan tudott cselekedni, és ezzel feltehetően megmentette nagyapja életét.

Megosztás