Megmentették Marcit, a gólyafiókát

Egy hete szállították a Petesmalmi vidraparkba az akkor két-három hetes gólyafiókát: kiesett egy Bolháson lévő fészekből. A védett pelyhes madarat 2-3 óránként etetni kell. Fotókkal, videóval!

Éppen ott dolgozott egy helybeli fiatalember, amikor észrevette a kétségbeesetten gubbasztó fiókát. Próbált segítséget hívni, ám két órán át hiába várt. Végül fogta, és gépkocsijával a nagyatádi fatelepre szállította a pelyhes madárkát. Onnan került a vidraparkba.

Vidrakölykök nevelésében már meglehetősen nagy tapasztalatom van, gólyafiókákat azonban még nem gondoztam, de egy percig sem volt kérdéses számomra, hogy segítenem kell – meséli Balogh Márta, a vidrapark vezetője.

A Fővárosi Állat- és Növénykert madármentőjétől, Fekete Gabriellától és Márton András dömösi madármentőtől kért segítséget. Így derült ki számára, hogy csirkeszívvel, -májjal és belsőséggel, illetve főleg hallal táplálhatja a fiókát, méghozzá lehetőleg 2-3 óránként. Tehát egy gólyafióka felnevelése nem kis feladat.

Vesszőkosárból készítettünk neki műfészket, és úgy döntöttünk, itt tartjuk és gondozzuk őt. Marci nagyon kedves, tőlem ugyanúgy igényli, hogy piszkáljam a tollait, ahogy a gólyamamától.

A Petesmalmi vidraparkban már él egy másik gólya: a 18 éves madár sérült fejjel érkezett oda, így őt nem lehet szabadon engedni. Somogyban egyébként az országos átlagnál is nagyobb mértékben, mintegy 28%-kal csökkent a gólyaállomány az elmúlt 20 évben. A legutóbbi felméréskor már 300-nál is kevesebb gólyapárt számoltak a megyében. Erről itt írtunk.

A fiatal gólyák általában a kilencedik hét környékén hagyják el a fészket. Miután megtanultak önállóan táplálékot keresni, csatlakoznak a vonulásra gyülekező csapathoz. A keléskor 75 g-os fiókák gyorsan nőnek, és 45 nap múlva körülbelül 3-4 kg-ot nyomnak. Csőrük 50 napos korukig nő. Az első tizenegy napon a szülők óránként etetnek; két-három hetes kortól kétóránként. A fiókák 58-64 naposan hagyják el a fészket. A fehér gólyák általában először négyéves korukban költenek. A legöregebb fehér gólya a gyűrűje szerint 39 évet élt a természetben; fogságban 35 éves élettartamra lehet számítani.

 

 

Megosztás