Megnyitották teraszukat az atádi vendéglátóhelyek

Persze még nem mindenhol, viszont volt, aki már hétfőn kinyitotta kerthelyiségét a vendégek előtt, máshol ezt későbbre tervezik, és volt, ahol ebből a célból külön teraszt építettek.

A kormány április 30-i rendeletében számos ponton enyhített a korábbi szigorításokhoz képest, ezek a vendéglátóhelyek üzemeltetésére is vonatkoztak. Míg korábban egyáltalán nem fogadhattak vendégeket, most végre ismét lehetőség nyílik beülni – jobban mondva: kiülni – az éttermekbe, kávézókba. A rendelet értelmében „A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.” Ebbe a mosdóhasználat is beletartozik. 

A vendégek, persze, így sem rohamozhatják meg a kerthelyiségeket, hiszen a rendelet azt is megszabja, hogy asztaltársaságonként biztosítani kell a másfél méteres védőtávolságot, azaz a vendéglátóhelyeknek a legtöbb esetben ritkítaniuk kell az asztalszámot, ha újra akarnak nyitni.

A teljesség igénye nélkül utána jártunk a városban, hogyan fogadták a nagyatádi vendéglátók az új rendeletet. Voltak, akik az új engedmények mellett, noha van teraszuk, nem terveznek még kinyitni. Takács Róbert, az Aranyakas Étterem üzletvezetője szerint jelen körülmények között nem mindenki engedheti meg magának az újranyitást.

– A kerthelyiség kinyitásához felszolgáló személyzet is kell. Nálunk minden alkalmazott szakirányú végzettséggel bír, ennek a bérminimumát kellene kitermelnie a teraszos vendéglátásnak. Naponta legalább 40 ezer forintos forgalmat kéne lebonyolítanunk ahhoz, hogy kitermeljük a bérét, ami pedig jelen helyzetben nem túl reális. Nekem egyébként az az elméletem, hogy újra be fogják korlátozni a vendéglátóhelyeket, amint a járvány újra felpörög – vélekedett az étterem vezetője.

Más helyeken a kerthelyiség nagysága jelenti a gondot. A Park Étterem vezetője, Maróti Andrea szerint a jelenlegi teraszuk eleve túl kisméretű ahhoz, hogy újraindulhasson a kiszolgálás.

Még nem nyitottunk meg a héten, tegnap kaptunk a Magyar Turisztikai Ügynökségtől egy kézikönyvet, hogy mi alapján tehetjük ezt meg, most azt tanulmányozzuk. Sajnos, a teraszon csak 3 asztalunk van, abból egyet el kéne venni, ha tartani akarjuk a kötelező védőtávolságot, de két asztallal egyszerűen nem tudunk elindulni. Most azt tervezzük, hogy az épület parkolójában alakítunk ki egy teraszt, amit a tűzoltóság felől lehet megközelíteni, de előtte ezt a helyet át kell alakítanunk: fel kell újítani, virágokkal, kerítéselemekkel, térkővel esztétikusabbá tenni. Reméljük, hogy pünkösdre ki tudunk nyitni – fogalmazott az étteremvezető.

Más helyeken már újra van kiszolgálás a kerthelyiségekben és a teraszokon, viszont  az időjárás nem kedvezett a forgalomnak. A Central Caféban az elmúlt hetekben elvitelre már lehetett fagylaltot és kávét kérni – most majdnem teljes kínálat mellett (a csapolt sört leszámítva) vehető igénybe a kiszolgálás. Csakhogy olyan hűvös idő volt az elmúlt napokban, hogy csak kevesen ültek ki a kávézó elé.

Négy asztalnál működik a felszolgálás a kávézóban
Négy asztalnál működik a felszolgálás a kávézóban

Négy asztalt alakítottunk ki erre a célra, valószínűleg eggyel még megpróbáljuk bővíteni, ha lesz elég hely a védőtávolságokkal együtt – mondta Fekete Zoltán, a Central Café üzletvezetője. – Amióta újranyitottunk, elég hűvös idő volt, így nem tudom megállapítani, a régi forgalom visszaállt-e. Jó dolog, hogy van terasz, de ahhoz jó idő is kell. Bízom benne, hogy lassan nyárias lesz az időjárás. Csapolt sört egy darabig még biztosan nem fogok árulni.

Kacsar Tamás, az Amico Pizzéria és a Torino Kávézó üzemeltetője szerint sem kedvezett az idő a teraszos étkezéseknek.

Hétfőn azon nyomban kinyitottunk, amint lehetett. Ez, sajnos nem pótolja az elveszett forgalmat, de bizakodóak vagyunk – mondta az étteremvezető – A pizzériában az asztalokat jobban széthúztuk, emiatt kettőt ki kellett vennünk. A 6 fős asztalink most csak 4 főre vannak megterítve. Sajnos, az időjárás eddig nem kedvezett a forgalomnak, különösen a Torino kávézónál nem. Itt nagyon becsap a szél, ráadásul főleg a reggeli kávét és croissant-t fogyasztották a vendégek, de most a reggelek kimondottan hidegek voltak. A pizzériánál most azt tervezzük, hogy a Semiramis Panzió kerthelyiségét jó pár év kihagyás után újra megnyitjuk a forgalom előtt, amit eddig inkább csak privát rendezvényekre használtunk. Ezzel is bővíthetjük a befogadóképességünket.

Két asztalt vettek el az Amiconál. A meleg idő hiányában még nincs nagy forgalom.
Két asztalt vettek el az Amiconál. A meleg idő hiányában még nincs nagy forgalom.

Az április 30-i kormányintézkedés értelmében „a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.” Ez most különösen nagy kedvezményt jelent az üzemeltetőknek.

Persze, olyan vendéglátó-egységek is vannak, melyek eddig nem rendelkeztek kerthelyiséggel vagy terasszal. Viszont úgy látszik, a szükséghelyzet előhívja a leleményességet is: a Hunyadi utca tízemeleteseinek tövében megbújó Horgász Presszó üzemeltetője viszonylag kis költségvetésből építtetett egy kis teraszt a bejárat előtti füves területre.

Soha nem volt a presszónak kerthelyisége, hát most csináltunk neki egyet – mesélte büszkén Csamári János, a presszó üzemeltetője. – Egy asztalos ismerősöm készítette: van padlója, korlátai, könyöklői, műfűvel van kirakva, a sörgyár pedig adott hozzá molinókat és napernyőket. A szabályok betartása mellett ezen a kis teraszon most összesen 14 fő szolgálhatunk ki.

A terasz megépítésével a presszó is kinyithat
A terasz megépítésével a presszó is kinyithat (Fotó: Csamári János)

 A vendéglátóhelyek forgalmának egy jelentős részét a városba érkező turisták adják. Május 4-től a a járványügyi korlátozások enyhítésével a vidéki településeken a szállodák is újra kinyithatnak. Kecsegtető a hír, hogy a Solar Hotelben már most tudtak fogadni üzleti célból érkező vendégeket, ám a valódi forgalom beindulása a szálloda igazgatónője szerint csak nyár közepétől várható. Addig is kisebb lépésekben indítják újra a működésüket.

A kávézónk a jövő héttől újra üzemel, természetesen csak a teraszon – válaszolta kérdésünkre Nagyné Huszár Andrea, a szálloda igazgatónője. – Vendégek már most is vannak a szállodában, viszont a korábban lemondott foglalások közül egyelőre csak a júliusiak jelezték az igényüket, hogy ismét szobát kérnének. Szeretnénk ezzel kapcsolatban egy nagy reklámkampányt indítani, ennek kapcsán a jövő héten ülök le tárgyalni a fürdő igazgatójával.  

A Magyar Turisztikai ügynökség adatai szerint április 29-ig a magyarországi szállodákba külföldi vendégek részéről 12 900 foglalás érkezett, a belföldi foglalások száma elérte a 21 700-at, ami több mint 46 százalékkal magasabb, mint 35 nappal korábban. A miniszterelnök bejelentését követő 24 órában megugrott a foglalások száma. Mindezek alapján a turisztikai ügynökségnél egyre bizakodóbban látják a magyar turizmus következő néhány hetének, hónapjának alakulását. Ezzel egyidejűleg viszont az MTÜ Vezérigazgatója, Guller Zoltán óvatosságra is int az újranyitással kapcsolatosan: arra kért minden turizmusban dolgozót és vendéget, ne úgy értékelje a hétfői nyitást, hogy minden elmúlt, és minden visszaállt a rendes kerékvágásba. Arra figyelmeztetett, hogy ha a járványt nem tudjuk kordában tartani, akkor a kormányzat kénytelen lesz újabb megszorításokat bevezetni.

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás