Megtépte a szél a somogyi fákat

Somogy-szerte kivonultak a tűzoltók az erős széllökések okozta fakidőlések elhárítására. Még 80 kilométer per óra feletti szélrohamok is előfordultak az elmúlt egy órában.

A Somogyi katasztrófavédelem oldalán olvasható, hogy a heves és tartós délutáni széllökések következtében több somogyi településen is a tűzoltók munkájára volt szükség a széltépte fák okozta károk elhárítására. 

Kálmáncsánál, Öreglaknál és Lábodnál is szükség volt a tűzoltók beavatkozására, mert útra és vasúti sínekre dőlt fák akadályozták a közlekedést. Kálmáncsa külterületén egy 50 centiméter átmérőjű nyárfa dőlt az útra, s teljes szélességében elfoglalta azt. A barcsi hivatásos tűzoltók feldarabolták a fát, és megszüntették a forgalmi akadályt. Az eset során senki sem sérült meg.

Öreglak és Somogyvár között is fa dőlt a sínekre, emiatt egy vonat a pályán vesztegelt. Az öreglaki önkéntes tűzoltók a vasúttársaság munkatársainak segítségével közelítették meg a helyszínt, eltávolították a vonat útjából a növényt.

Mike és Lábod között is fa dőlt az útra és néhány méterrel távolabb a vadkerítésre. A nagyatádi tűzoltók nem sokkal később újabb riasztást kaptak, Lábod és Nagykorpád között is kidőlt fa okozott fennakadást.

Az Országos Meterológiai Szolgálat mérései szerint megyénkben még a 85 kilométer per órás széllökés is előfordult, ami már hevesebb viharokra jellemző, és másodfokú viharjelzésekkor szokott előfordulni. Az átlagos szélsebesség Somogyban 30 és 35 kilométer per óra között alakult az elmúlt egy órában. Az előrejelzések szerint viszont már túl vagyunk a szeles idő tombolásának csúcsán, estéig tovább fog csillapodni havazás érkezésével egyidejűleg.

A Somogyi Katasztrófavédelem az alábbi tanácsokat nyújtotta arra az esetre, ha szélviharok esetén a szabadban tartózkodunk: 

Járjunk körültekintően!
Távol haladjunk a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek ne okozzanak sérülést!
Leszakadt villamos távvezetéket megközelíteni is életveszélyes!
Szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet eloltani (pl. gazégetés kertben).
Ha az előrejelzéseket követően van rá időnk, a ház körül található fák meggyengült, letört ágait vágjuk le!
A ház környékéről gyűjtsünk össze és vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat (pl. műanyag kerti bútorok, trambulin, szerszámok) – ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.

Az indulókép illusztráció.

Megosztás