Mintegy 400 millióba kerül a két Rinya-híd helyreállítása

Várhatóan szeptember közepén-végén a 68-as főút Segesd és Böhönye közötti szakaszán megindulhat a forgalom sebességkorlátozás mellett – a Magyar Közút szerkesztőségünknek írt válasza szerint.

A nagyatádi elkerülőn lévő hídnak a helyreállítását szeptember második felében kezdik el várhatóan, és a téli időszakra igyekeznek átjárhatóvá tenni. Mindkét helyszínen lesznek olyan munkák, amelyeket csak később, akár tavasszal valósítanak majd meg félpályás forgalomkorlátozás mellett.

Mint arról beszámoltunk, a segesdi Rinya-híd helyreállítása augusztus 31-én, hétfőn megkezdődött. A közút tájékoztatása szerint a munkálatokat a leszakadt, a híd teherbírása szempontjából nem lényeges szerkezeti elemek elbontásával kezdték. Ezt követően visszatöltötték zúzott kőből a háttöltések elmosódott anyagát.

„A jelentős mértékű károsodás miatt becslésünk szerint a feltöltéshez körülbelül 1500 tonna kőanyag betöltésére lesz szükség. A zúzott követ rétegesen tömörítjük. Az út pályaszintjét átmenetileg mart aszfaltból alakítjuk ki, mivel a magas vízállás miatt a feltöltést a vízszint alatt kellett megkezdenünk, ezért további süllyedések várhatók. A híd környezetének feltöltése és a közelben található, már elvégzett úthelyreállítások aszfaltozása után várhatóan szeptember közepén-végén a főút Segesd és Böhönye közötti szakaszát vissza tudjuk adni a forgalomnak. Természetesen a híd környezetében az ideiglenes pályaszerkezet miatt sebességkorlátozás bevezetésére lesz szükség.”

A várhatóan bekövetkező süllyedések javítását ezután folyamatosan végzik majd. Ezek mértéke befolyásolja a helyreállítás további ütemezését. Azt írják, a téli időszak előtt a híd két oldalán az útpályát leaszfaltozzák. A hídszakági munkák (pl. rézsűburkolat építés, mederburkolás) az időjárás függvényében várhatóan részben az ősz folyamán, részben jövő tavasszal, félpályás forgalomkorlátozás mellett fognak megvalósulni. Felmérésük alapján a segesdi híd helyreállításának nettó költsége meg fogja haladni a 150 millió forintot.

A nagyatádi Rinya-híd helyreállítása a segesdihez hasonló lesz. Ezt várhatóan szeptember második felében kezdik el. A híd a segesdinél nagyobb méretű szerkezet, és a károsodás mértéke is jóval nagyobb. A helyreállítás nettó költsége egyelőre nehezen becsülhető, de nagyságrendileg 250 millió forint körül várható – jelezte a Magyar Közút. Reményeik szerint a téli időszakra a nagyatádi elkerülő szakaszt átjárhatóvá tudják tenni. Ám várhatóan ebben az esetben is lesznek olyan hídszakági munkák, amiket majd csak a jövő év tavaszán tudnak elvégezni.

Megosztás