Mutatjuk, hol fogyott leginkább a lakosság Somogyban

A legtöbb veszteséget Kaposvár szenvedte el, a városok közül azonban arányaiban Csurgó lakossága csökkent a legnagyobb mértékben az elmúlt tíz évben. A nagyatádi járás népessége 8,9 százalékkal lett kevesebb.

A Belügyminisztérium adatai szerint a somogyi megyeszékhely lakossága az elmúlt tíz évben 4689 fővel csökkent – csaknem egy csurgónyi emberrel. Ez 7 százalékos veszteség. Ám ennél, sajnos, jóval rosszabb számokat produkált több kisebb város is, és még rosszabbakat a kistelepülések. Utóbbiak között tíznél is több olyan szerepel, amelyből a lakosság negyede-ötöde tűnt el.

Arányaiban a legtöbb lakost vesztett somogyi települések
Arányaiban a legtöbb lakost vesztett somogyi települések

A dél-somogyi városok közül arányaiban Csurgó szenvedte meg legjobban az elmúlt tíz évet: az ottaniak 11,5%-kal lettek kevesebben. Nagyatádon (-10,4%), Kadarkúton (8,7%) és Barcson (7,4%) is jóval többen éltek még 2011-ben.

A lakosok száma és a csökkenés aránya Dél-Somogy városaiban
A lakosok száma és a csökkenés aránya Dél-Somogy városaiban

Van néhány nyertese is a népességi adatoknak: a városok között Igal viszi el a prímet (+17,3%), ezen kívül egyedül Siófok büszkélkedhet még többlettel (164 fő). A kisebb települések közül főként a Balaton-partiak (Balatomáriafürdő 12,7%, Szántód 10,9%) és – érdekes módon – egy-két eldugott, pici falu számolhat be jelentősebb arányú gyarapodásról: Rinyakovácsi 23,3%, Tikos 16,5% és Rinyaújlak 11,9%. Előbbiek minden bizonnyal az odaköltözés miatt, utóbbiak pedig a magasabb születési számok okán.

Az atádi járás lakossága összességében 8,87%-kal fogyott, több mint 2400 fővel, azaz kb. Segesd népességével. A legnagyobb mértékben a már említett Kaszóé, majd Háromfa (-13,2%), Bakháza (-12,7%) és Bolhás (-12,4%) falvaké.

Többen élnek viszont Szabáson (5,2%) és Rinyabesenyőn (2,5%), Ötvöskónyinak pedig csaknem sikerült megtartania a tíz évvel ezelőtti lakosságszámot (-0,4%).

A lakosok száma és a csökkenés aránya a Nagyatádi járásban
A lakosok száma és a csökkenés aránya a Nagyatádi járásban
Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás