Műtétek: „Halasztás kapacitáshiány miatt”

Ez az indoklás szerepel a kórházi várólisták nyilvántartásában. Van, aki 8 éve vár térdprotézis műtétre, az országos negatív rekordot is ezzel a beavatkozással tartja Kaposvár: jelenleg 865 napot kell várakozni rá.

Várólisták tömegét produkálja a hazai egészségügy, miután – a sürgősségi beavatkozások kivételével – leállították a koronavírus-járvány második és harmadik hulláma idején – hívta fel a figyelmet a Válaszonline arra, hogy 300 gyermek vár most Magyarországon komoly gerincműtétre, miközben csak heti egy-két operációt tudnak elvégezni az ország legnagyobb centrumában.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) oldalán igyekeztünk utánajárni, mi a helyzet Somogyban, ill. a Dél-Dunántúlon. Az országos negatív rekordot éppen a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház tartja: ott átlagosan több mint 2 év 4 hónapot kell várni térdprotézis műtétre, amire 482-en állnak sorba. Akad köztük, aki 2013 áprilisa óta. A megelőző 6 hónapban mindössze 6 ilyen beavatkozást végeztek el Kaposváron.

A csípőprotézisre kényszerülők helyzete sem jobb, 2 év 3 hónap az „előjegyzési idő”, a NEAK adatbázisa szerint 363 ember vár erre. Ugyan Pécsen csak feleannyi a várakozási idő, de ott is 1 év 2 hónap telik el, mire sorra kerül a beteg.

Somogyban a legtöbben szürkehályog műtétre várnak, csaknem 450-en, a kaposvári kórházban 141 nap most az átlagos tervezett várakozási idő. A fül-, orr-, száj nagyobb operációiért csak Pécsen állnak sorba a betegek, átlagosan 273 napot. Az urológiai kisműtétekre Kaposváron 210 nap; a szív elektrofiziológiai vizsgálatára Pécsett 113 nap, prosztataműtétre szintén ott 97 nap a várólista.

Információink szerint a Nagyatádi Kórházban korábban egyáltalán nem volt torlódás, természetesen a covid-járvány miatt itt is felfüggesztették decembertől májusig a halasztható beavatkozásokat, de ezeket sikerül viszonylag rövid idő alatt ledolgozni. Nagyatádon egyébként is kevésbé speciális, komplex operációkat végeznek: sérv, epe, vastagbél, kisebb mellkasi és plasztikai sebészeti beavatkozásokat. Azért az meglehetősen sokatmondó, hogy a járvány előtti évi mintegy 1500-1600 általános és nőgyógyászati műtéttel szemben idén eddig annak az ötödét sem tudták elvégezni.

Ahogy önmagában a másfél ezres műtéti szám is rendkívül szembeötlő adat: Kaposváron enélkül is komoly kapacitáshiány mutatkozik, vajon milyen lenne a helyzet, ha az atádi operációk is ráterhelődnének a megyei intézményre?

 

Megosztás