Nagy Imre-emlékplakettet kapott Ormai István

A Nagy Imre Társaság alapításának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen ismerték el Nagyatád polgármesterének az 1956-os forradalom mártír-miniszterelnöke emlékét éltető tevékenységét.

A Nagy Imre Társaság (NIT) 1992-ben alakult. Fő célja a mártír-miniszterelnök emlékének ápolása, életművének terjesztése. Feladatának tekinti az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és a sztálinista rendszerben lefolytatott koncepciós perek áldozatai emlékének életben tartását.

A Nagy Imre-emlékplakettet 2006 óta adja át a társaság elnöksége a  kiemelkedő munkát végzők részére. A hétvégén a legnagyobb létszámú tagszervezete székhelyén, Tatabányán tartotta a társaság a megalapítása 30. évfordulójának ünnepségét. Itt vehette át Ormai István az emlékplakettet.

A társaság ezzel ismerte el, hogy Nagyatád megbecsüli az 56-os forradalom mártír-miniszterelnökének a történelmi szerepét, különös gondossággal őrzi az emlékét, és hangsúlyozottan figyel életművének ápolására – mondta Ormai István.

Mint ismert, Nagyatádon teret neveztek el Nagy Imréről, történelmi emlékhelyet alakítottak ki a tiszteletére, emlékkövet és 56-os kopjafát állítottak, a város együttműködik az 56-os szervezettel, ráadásul nemcsak október 23-án tartanak ünnepséget, hanem minden évben megemlékeznek Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének évfordulójáról is jún. 16-án.

 

Megosztás