Nagyatád: emelkedik a COVID-gyanús és az influenzás esetek száma is

Naponta mintegy 150-re nőtt Nagyatádon a felső légúti panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Rendre átlagosan napi tíz COVID-gyanús beteget küldenek szűrésre. A gyerekorvosoknál pedig a hányásos-hasmenéses esetek nőttek.

Ha valakinek légzőszervi panaszai vannak vagy szaglásvesztése, akkor is rögtön hívja a rendelőt, ha nincs láza – hívták fel a figyelmet a nagyatádi háziorvosok. Minél korábban telefonáljanak, majd az orvos eldönti, mi a teendő. Ám azzal nem tud mit kezdeni, ha valaki egy héttel később jelentkezik, mondván, úgy gondolta, majd elmúlik.

Már bő két hete is arról számoltak be a helyi háziorvosok, hogy elkezdődött az influenzaszerű megbetegedések emelkedése. A hűvös, csapadékos hétvége után pedig tovább nőtt a meg- és a felfázás miatt jelentkezők száma. Praxisonként átlagosan 30-35 felső légúti beteget regisztráltak hétfőn és kedden is, és többen panaszkodtak húgyúti fertőzésre, ami főként úgy jelentkezik, hogy csíp a vizelet. A gyerekorvosok pedig a hányásos-hasmenéses tünetekkel jelentkezők számának emelkedését érzékelik.

Valóban, nálunk is legfőképpen ez az oka a hiányzásoknak – erősítette meg Ujvári Tomor, az Árpád iskola vezetője. – Naponta átlagosan 30-35 diákunk hiányzik. Nekik jellemzően nincs lázuk, és egy-két nap alatt meggyógyulnak.

A háziorvosok mindenkit arra biztatnak, panasz esetén hívják őket. Annak ellenére is, hogy erős túlterheltségről számoltak be. Akadt, aki egyenesen úgy fogalmazott: attól tart, hogy ismét egyre inkább elsikkadnak a nem COVID-gyanús betegek problémái.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás