Nagyatád költségvetése: „szigorú év lesz a 2023-as”

Jövőre a többletköltségek gyakorlatilag fölemésztik a város saját bevételeit, vagyis olyan, mintha azok nem is lennének – hangzott el a jövő évi várható kilátások elemzésekor a legutóbbi testületi ülésen.

Miközben az árak ugrásszerűen emelkednek, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2023-ra ugyanannyi állami támogatást tervezhet a város, mint idén, sőt, az ún. szolidaritási adó növekedése miatt még kevesebbet. Ezt a súlyos megállapítást kellett tenniük a város képviselőinek a jövő évi költségvetés koncepciójának tárgyalásakor.

Szigorú év lesz a 2023-as, de biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi kilátásokhoz képest javul a helyzet, módosulnak még a normatívák, legalább a kötelező feladataink finanszírozásában figyelembe veszi a kormány az energiaárak hatalmas emelkedését – igyekezett nyugtatni a kedélyeket Ormai István polgármester. – Ugyanakkor az is biztos, hogy az állami támogatásunk mértéke nem fogja elérni a költségek növekedésének nagyságát.

569 millió forint – a mostani állapotok szerint éves szinten kb. ennyivel növekednek Nagyatád kiadásai jövőre.

Ebben a legnagyobb bizonytalansági tényező továbbra is az energia beszerzési költsége. A jövő évi áramnak és gáznak a díja egyelőre nem ismert, a közbeszerzés folyamatban van.

Ami viszont kiszámítható, hogy Nagyatádnak szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie, ami jövőre több mint 50 százalékkal nő, meghaladja a 32 millió forintot. Még ennél is nagyobb terhet okoz a jegybanki alapkamat emelkedése: a mostani 11,75 százalék magasabb, mint ami a 2008-as válság idején volt. Emiatt az önkormányzat hosszú lejáratú hitelkamata jövőre várhatóan 2,5-szeresére nő, meghaladja a 117 millió forintot jövőre.

Az élelmiszerárak átlagosan 40 százalékos emelkedése ugyancsak drasztikus költségnövekedést okoz. Nagyatádon ezernél is több gyerek részesül közétkeztetésben. A kötelező feladatként ellátandó gyermekétkeztetéshez 107 millió forinttal kell az önkormányzatnak hozzájárulnia a saját bevételéből. Jellemző, hogy az ott dolgozóknak még a minimálbérére sem nyújt fedezetet az állami támogatás.

Ugyancsak egyre kevesebbet ad az állam a szociális feladatokra: idén még több mint 35 millió forintot szánt erre, jövőre már 30-at sem. Közművelődési feladatokra 24 millió forinttal kevesebbet utal, mint tavaly.

Mindennek ellenére a helyi adók körét és mértékét sem növeli az önkormányzat a lakosság és a vállalkozások teherbíró képességére való tekintettel. Tehát marad a mostani szinten a kommunális, az idegenforgalmi és az építményadó is. Szintén nem emeli meg a testület a város tulajdonában lévő nem lakáscélú helyiségek bérleti díját 2023-tól, illetve a júliusban már módosított helyhasználati és helybiztosítási díjakat sem növeli tovább.

A lakbérek és a gyermekétkeztetési díjak emelkedéséről már írtunk.

Az önkormányzat saját bevételek között a helyi iparűzési adó a legnagyobb. Jövőre 512 millió forintra számít ebből a város. Az adatokból megállapítható, hogy a nagyatádi vállalkozások gazdasági teljesítőképessége 2017. óta átlagosan évi 5 százalékkal növekszik. Idén várhatóan meghaladja a 24,7 milliárd forintot a város iparűzési adóalapja.

Az önkormányzati intézmények kiadásainak nagy részét, 65 százalékát a személyi juttatások képezik. Az elmúlt 5 évben a minimálbér és a garantált bérminimum összesen 50 százalékkal növekedett. Ez az önkormányzat intézményeiben foglalkoztatottak döntő hányadát (85 százalékát) érintette. Az alkalmazottak száma három év alatt 68-cal, 244 főre csökkent, ill. fog 2023. I. negyedévének végére. Különben több száz millió forinttal nőtt volna a személyi jellegű kiadás.

Előkészítő szakaszba értek a 2021-27-es időszak európai uniós pályázatai:

  • a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése
  • a jánosmajori út korszerűsítése
  • Élhető Nagyatád: a városközpont és a Jókai lakótelep fenntartható és környezettudatos megújítása.

Az előterjesztés megállapítja: jövőre minden fogyasztási helyen elengedhetetlen a gáz- és áramfogyasztás, valamint ezek díjainak a folyamatos nyomon követése. Az intézkedésekkel elért megtakarítások ellenére a fogyasztói-, az energia- és élelmiszerárak drágulását, a hitelkamatok növekedésének hatását az önkormányzat nem tudja finanszírozni,

ezért várja a kötelezően ellátandó feladatok központi költségvetési támogatásának a megemelését 2023. évre.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás