Nagyatád saját bevételeinek az ötödét elvitte a koronavírus

1,9 milliárd forintba kerül a város működtetése, ennek csak mintegy a felét adja az állam, a másik felét az adók és egyéb bevételek adják. Ebből látszik, milyen sok az a 200 millió forint hiány, amit a járvány okozott.

Az önkormányzat városfejlesztési és gazdasági programjáról esett szó a tegnapi közmeghallgatáson, ill. az azt követő testületi ülésen is napirenden volt.

Ormai István egyebek között elmondta, hogy mintegy 200 millió forint kiesést okozott a költségvetésnek a koronavírus járvány. Ennek a felét sikerült létszámleépítésekkel, munkaidő-csökkentésekkel és más megtakarításokkal eltüntetni. A másik fele hiányként megmaradt.

A polgármester arról is beszélt, hogy tavaly 1,9 milliárd forintot költöttek a város működtetésére: a szolgáltatásokra, a létesítmények és az intézmények fenntartására, közvilágításra, szociális kiadásokra, stb. Ebből mintegy 1 milliárd forintot fedezett az állam, 900 milliót viszont saját forrásból kellett biztosítani. Utóbbinak a döntő része, 560 millió forint a helyi adóbevétel, pl. a kommunális adó és az iparűzési adó.

Ezek nélkül nincs önkormányzat, nem létezik, mert csak ezekből tudjuk működtetni a várost – hangsúlyozta Ormai István. – Az alig több mint 10 ezer lélekszámú Nagyatádon 532 gazdasági társaság és 521 egyéni vállalkozás működik. Ez nagyon magas szám.

Kiemelte a helyi gazdaság erejét mutató adóalap növekedését: 2017-ben 20 milliárd 350 millió forint volt ez, tavaly pedig már 22 milliárd 500 millió forint, vagyis 11 százalékkal erősödött a nagyatádi gazdaság három év alatt.

 

 

Megosztás