Nagyatádi Kórház betegei: kérjük vissza az orvosunkat!

Nyílt levelet írt a rákellenes liga nagyatádi alapszervezete a megyei kórház főigazgatójának, amelyben az onkológus orvosuk eltávolítását panaszolják. Mint kiderült, nem ő az egyetlen, akinek nem írták alá a szerződését.

Érthető, miért éppen az onkológus dr. Pécsi Balázs hiánya verte ki a biztosítékot a betegeknél: nőként nem szívesen cserélünk onkológust, ahogy nőgyógyászt sem, fogalmazott a Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezetének egyik tagja. A civil közösség 15 éve működik a városban, jelenleg mintegy 60 taggal.

Dr. Pécsi Balázs kezdettől fogva támogatta a tevékenységünket, az pedig hatalmas segítség volt, hogy tavaly novembertől itt is rendelt a Nagyatádi Kórházban. Daganatos betegekről van szó, nem mindegy, hogy akár a városból, akár Dél-Somogy aprófalvaiból nem kellett messze utazniuk – érvelt Rábai Erzsébet, a rákellenes liga helyi csoportjának egyik tagja.

Nagyon sokat jelent egy orvos részéről az empatikus hozzáállás és a beteggel kialakított bizalmi viszony, hangoztatta a helyi szervezet egy másik tagja.

A doktor úr műtét után is gondozta a betegeit, elküldte laborba, CT-re, megfelelő ellátást kaphattak a Nagyatádi Kórházban. Emberként kezelt minket, nem esetként, ez 50 százalékos gyógyulást jelent – mondta Szerecz Zsuzsa.

A nyílt levélben úgy fogalmaznak:

„Nem csak a doktor veszített, hanem az a sok onkológiai beteg, ki Dr. Pécsi Balázst választotta orvosának, s májustól Pécsre, vagy Szigetvárra kell utazniuk az ellátásért. És elutazunk, nem véletlenül követjük orvosunkat, követtük akkor is mikor a Kaposvári kórházat volt kénytelen elhagyni, s követjük most is, a Nagyatádi Kórház elhagyása után is. Főigazgató Asszony! Kérjük vissza Orvosunkat!”

Dr. Pécsi Balázsnak – és több más orvosnak is – május 1-től, úgymond, nem újították meg a szerződését. Így pedig a vállalkozói díjuk sem fizethető ki.

Egyébként szerződést nem bontottak velem, csak telefonáltak, hogy ne menjek be – kommentálta a történteket dr. Pécsi Balázs. – De nem foglalkozom az üggyel, 2012-ben, amikor a kaposvári kórházat kellett elhagynom, újjáépítettem az életemet. A Nagyatádi Kórházba egyébként úgy 50 beteg járt hozzám, őket továbbra is ellátom, de újabb pácienseket onnan már hiába küldenének hozzám.

Dr. Pécsi Balázs hozzátette: a megyei kórház főigazgatójának mint a megye fekvőbeteg ellátását irányító szakmai vezetőnek, természetesen nem kötelessége a nagyatádi és környékbeli betegek igényei szerint megszervezni az onkológiai ellátást, ám annak működését biztosítania kell. Azaz, ha nem őt, akkor valaki mást ki kellene jelölnie, hogy onkológiai rendelést végezzen a Nagyatádi Kórházban.

Ott ugyanis a jelenleg található két onkológus orvos egyike éppen a rengeteg más feladattal leterhelt főigazgató, másika pedig már nagyon idős, hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezete. Ahogy az sem mellékes, hogy éppen járásunkban a legmagasabb a mellrák-megbetegedések aránya.

Az ügyhöz szorosan kapcsolódik, hogy nem egyetlen személyről van szó: több orvos is hasonlóképpen járt, pl. két idegsebész – szintén kaposváriak –, más források 5-6 orvosról tudnak. Azt, hogy pontosan hány orvosnak nem újították meg a Nagyatádi Kórházzal fennálló szerződését, nem válaszolták meg az illetékesek.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatójától, dr. Moizs Marianntól az alábbiakat szerettük volna megtudni.

– Mi az oka, hogy a szóban forgó orvosokkal nem kötöttek szerződést?

– Hány orvos érintett az ügyben?

– Dr. Pécsi Balázs helyett kit és mikor fog megbízni azzal, hogy a Nagyatádi Kórházban biztosítsa az onkológiai ellátást? Ugyanez a kérdés a többi, más ellátást végző orvossal kapcsolatban is.

A Nagyatádi Kórház ellátási területén élők tájékoztatása érdekében előre is megköszöntük főigazgatónő válaszát, amelyet médiareferensétől kaptunk meg:

„Kérem, szíveskedjen kérdéseivel fordulni az illetékes Nagyatádi Kórház vezetőjéhez.”

Ez már csak azért is meglepő, mert tudomásunk szerint az említett szerződéseket dr. Moizs Mariann írta (ill. egyes esetekben éppen nem írta) alá; ráadásul az elmúlt hónapokban kizárólag ő nyilatkozhatott bármely Somogy megyei fekvőbeteg-ellátást, így a Nagyatádi Kórházat érintő ügyben is.

Mindenesetre elküldtük kérdéseinket dr. Pósa István főigazgatónak is. Megkaptuk a választ.

„A Nagyatádi Kórházban az onkológiai betegellátás – a progresszivitásának megfelelően – az intézmény saját munkatársaival folyamatosan, maradéktalanul biztosított. Somogy megye egészségügyi szakellátásában az onkológiai ellátás egységes és erős, ahogy eddig is, egységes onkoteammel működik.”

A térség több mint 65 ezer ellátottja – kellő tájékoztatás híján – nem lehet meggyőződve arról, hogy ezek a döntések nincsenek  összefüggésben a nyilvánosságra került kórház-átalakítási tervekkel. Ezeket egyébként éppen a megyei kórházak vezetőinek küldték ki egyeztetésre.

Egyébként az éppen egy hete elküldött nyílt levelére azóta sem kapott választ a Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezete.

Dr. Pécsi Balázs a rákellenes liga nagyatádi rendezvényén 202 októberében
Dr. Pécsi Balázs a rákellenes liga nagyatádi rendezvényén 2020 októberében

Megosztás