Nagyatádi összefogás karácsonyra a rászorultakért

Magánszemélyek, egyesületek, a szociális központ és az önkormányzat összefogásának köszönhetően ötven család kap adományt karácsonyra: tartós élelmiszereket, ruhákat, tisztálkodószereket, játékokat és édességeket.

Becslésem szerint 30-40 százalékkal több a rászoruló idén, mondja Livi, miközben pakolják be a csomagokat a mikrobuszba. Reggel fél 9-kor indul az első napi kör, ma legalább 25 címre kell odaérniük.

Sokan elvesztették a munkájukat, másoknak csökkent a munkaidejük, azzal együtt, persze a bérük is – osztják meg tapasztalataikat útközben a szociális szolgáltató munkatársai a vírushelyzet következményeire utalva. – Egyre többen telefonálnak, segítséget kérnek.

Végszóra megcsörren egyikük telefonja, hallom, türelmesen magyarázza egy rászorulónak, hogy őhozzá is odaérnek majd, de nem ma. Az első címen, Henészben Erzsébet jön ki a kapuba.

A 74 éves cukorbeteg édesanyámmal és a 12 éves kislányommal lakunk itt – válaszolja kérdésemre. – Én déltől este nyolcig takarítok, addig a lányom gondoskodik a nagymamáról.

Az utcában még három ház előtt megállunk. Errefelé a legtöbben közmunkások. Az 50 körüli Mónika édesanyja nemrég halt meg, azóta egyedül él. Havi 64 ezer forintból.

Ha valamire szüksége van, jöjjön be hozzánk, máskor is igyekszünk segíteni, adják Mónikának a jó tanácsot az ajándék mellé a szociális központ munkatársai. Ha éppen nincs járványhelyzet, hivatalos ügyek intézésében is közreműködnek, általában akad ruhaneműjük is, nemrég tisztítószereket adtak a családoknak, indokolt esetben szociális tűzifát vagy házhoz szállított szociális étkeztetést is biztosítanak.

Közben a kétgyermekes Belláékhoz érünk: őt a városgondnokság foglalkoztatja, az élettársa alkalmi munkákból él, két gyereket nevelnek. Néhány perccel később már a Hunyadi utcában vagyunk, lifttel megyünk a tizedikre. Ildikó a pici lányával nyit ajtót.

Vele vagyok itthon gyesen, a két nagyobbik tanul. A férjem szerelő, többnyire estig dolgozik – meséli, és a szavaiból kiderül, akad, aki örül a kijárási tilalomnak. – Most legalább este 8-ig mindenképpen haza kell érnie.

Készítünk egy fotót róluk is, majd elköszönünk a szociális központ munkatársaitól. Sietnek tovább, a héten még a városon kívül a kistérség száz hátrányos helyzetű családjának visznek tartós élelmiszereket. Az ő családgondozóik állították össze a rászorultak névsorát, hányan vannak, mekkorák a gyerekek. 

A nagyatádi csomagok egyébként több felajánlásból származnak: két önkormányzati képviselő gyűjtéséből; Hortobágyi Ferenc tartós élelmiszereket, tisztálkodó- és tisztítószereket tartalmazó felajánlásából; külön csomagoltak gyermekjátékokat és gyermekruhákat; a polgármester felhívására pedig sok házi készítésű lekvár, savanyúság és befőtt érkezett. 

A Korona Kamra Karácsony számláján 12 magánszemélytől 178 ezer forint gyűlt össze, ezekből édességeket, szaloncukrokat vásároltunk – számolt be örömmel Ormai István polgármester, lelkünkre kötve: feltétlen írjuk meg, köszönet az önzetlen, másokkal együttérző nagyatádiaknak.

Városi összefogással így sikerül szebbé tenni a karácsonyt a segítséget örömmel fogadó családoknak.

Megosztás