Nagyatádi szállásadók, vendéglátók: 2020 gyászév

Volt, aki egyharmados, mások 50-80 százalékos forgalom-visszaesésről számoltak be. A hotelek, panziók drámai képet festettek, az éttermek ismét a kiszállításba menekülnek, a kávézók még bíznak, hogy nem kell bezárniuk.

Orbán Viktor rendkívüli intézkedéseket jelentett be ma délelőtt a Facebookon. Eszerint egyebek között ismét bezárnak az éttermek, a szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat nem, és általános rendezvénytilalom lép életbe. Nagyatádi körképünk a témában.

Idén mindössze a 20-30 százalékát érjük el a tavalyi forgalmunknak – így összegezte a koronavírus okozta korlátozások veszteségét Nagyné Huszár Andrea, a Hotel Solar igazgatója. – A tavaszi három hónapos bezárás után nyáron is kevesebben voltak a megszokottnál, ősszel pedig az ilyenkor szokásosnak a fele-harmada volt a forgalom.

Mint mondta, az állami kompenzáció legalább annyit segített, hogy nyáron vissza tudták venni a tavasszal elbocsátott 10 dolgozójukat, az ő bérüknek a felét megkapták támogatásként.

Most úgy döntöttünk, nyitva maradunk, bár nálunk csupán egy-két átutazó vendég van. Folyamatosan hívnak bennünket, akik gyógykezelésre jöttek volna, azt mondják, mihelyt lehet, jönnek. A karácsonyban és a szilveszterben bízunk még, és reméljük, hogy talán februártól újra jöhetnek a vendégeink.

Az Aranykakas Restaurant már tegnap felfüggesztette a helyben fogyasztást.

A tavalyihoz képest megtízszereződött az ételkiszállítás és az elvitelre történő fogyasztás az idén – tekintette át az adatokat Takács Róbert üzletvezető. – Augusztus vége óta minimális a helyben fogyasztás. Már a kiadásaink 10 százalékát csomagolóanyagra költjük. Nem jönnek étterembe az emberek, hazaviszik az ételt, a családi eseményeket is inkább otthon rendezik.

A tavasz gyakorlatilag kuka volt, csak elvitelre tudtunk kiadni fagyit meg kávét, a korábbi bevételeknek a 70-80 százalékát elvesztettük – jelentette ki Fekete Zoltán, a Centrál Caffe üzletvezetője. – Nyárra mindig szoktunk felvenni plusz munkaerőt, most, sajnos, erre nem volt szükség. Tavaly nyáron nyolcan dolgoztunk a kávézóban, idén csak öten.

A Park Hotel és Étterem üzletvezetője arra panaszkodott, öt lábon álltak, most abból egy marad: a hotelt bezárják, nem lesznek se benti, se külső rendezvények, és megint véget kell vetni az a la carte étkeztetésnek is. Egyedül az ételkiszállítás marad.

A vendégforgalmunk legalább 70 százalékkal visszaesett, tavasz óta már a külföldi vendégek is alig jönnek, nagyon elkeserítő a helyzet – értékelt röviden Maróti Andrea.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

A Pizza Dolo üzletvezetője még bízik benne, hogy nullszaldósra kihozzák az idei évet.

Legalább a felére visszaesett a forgalmunk tavasszal, most megint ez lesz – jelezte Vojkovics Máté. – Egyelőre próbálunk minden alkalmazottat megtartani, és minél gyorsabban és minél jobb minőségben kiszállítani. Több futárral fogunk dolgozni, és a konyhát is átalakítjuk a helyzetnek megfelelően.

A Tóparti Csárdában azt mondták, ma délután fognak mindent átgondolni. Kiszállítással továbbra is folytatni fogjuk a munkát.

Mindent megteszek, hogy a pincéreinket is megtartsuk, talán ők lesznek a kiszállítók, de még nem tudjuk – mondta Bontó Dorottya üzletvezető. – Mindenképpen főzünk tovább, megpróbáljuk túlélni. Most jön a karácsonyi időszak, ami a legnagyobb halfogyasztási szezon, ha addig nem kell senkit elküldenünk, azt már sikerként élem meg. Tartok tőle, hogy a karácsonyi forgalmunk elmarad, mert nem lesz az embereknek elég pénzük, és nem engedhetik meg maguknak.

Tavasszal 80 százalékkal esett vissza a forgalmuk, ám szerencsére az alkalmazottaik többségét el tudták helyezni ismerősöknél más munkakörben. Amikor újranyitottak, akkor folytatni tudták velük a munkát. Persze, így is hozzá kellett nyúlniuk a tartalékaikhoz. A nyárra már visszaállt a szokásos forgalom.

Akad, aki a rendelet részleteire vár, hogy biztosan tervezhessen.

Mi a helyben kiszolgálást próbáljuk majd erőltetni. Ha nem engedik, akkor a házhozszállítás az egyetlen lehetőség, persze akkor egyszerűsítjük a kínálatot – jelezte Szmolenszky Richárd, a Leves és Második üzletvezetője. – A tavaszi leállás eléggé megviselt bennünket, akkor 9 fővel dolgoztunk, ebből kettő maradt a végére. Azóta ezt visszatornáztuk 4 állandó alkalmazottra és 2-3 alkalmi munkavállalóra. Most annyi könnyebbség van a tavaszihoz képest, hogy akkor minimális járulékkedvezményt kaptunk, most viszont erre a hónapra teljeset. Az 50 százalékos bértámogatás is nagy segítség, nem kell elküldenünk embert, leszámítva az alkalmi dolgozókat. Reméljük, hogy nem lesz most akkora káosz, mint legutóbb, akkor sok téves információ keringett, a rendőrséggel is volt egy vitánk a jogszabályok értelmezésében.

A személyes vélemény az, hogy a vidéki vendéglátás ezt a második rúgást nem fogja túlélni – kommentálta Murányi József, a Fifa Söröző üzletvezetője. – Faluhelyeken az italmérők, kocsmák üzemeltetői többnyire családok, ők nem tudják igénybe venni az 50 százalékos bértámogatást, mert sokan nem bejelentve dolgoznak. Azt meg senki nem fogja megkockáztatni, hogy zugkocsmát üzemeltessen, mert utoléri az igazság pallosa.

Egyébként nemcsak a forgalomkiesés okoz károkat, hanem az esetleg nyakán maradó árukészlet is, fűzte hozzá.

Nekem van annyi előnyöm, hogy van egy italdiszkontom, és elég jó árakkal dolgozom, úgyhogy áthelyezem oda a súlypontot. Én nem mondtam fel senkinek tavasszal, megőriztem mindenkit, és most is meg fogok, amíg lehet. Nagy munka betanítani őket, nekem jobban megéri ragaszkodni az alkalmazottaimhoz, még akkor is, ha a forgalmam nullára esett vissza tavasszal, ami gyakorlatilag az éves bevételünk egyhatodát jelentette. Ez a mostani leállással könnyen lehet, hogy 25 százalékos hiányt fog előidézni. Tavasszal is kaptunk támogatást, most is élni fogunk a lehetőséggel. Ez az életben maradás kényszere.

A szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-áig tartó foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsájtsák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket – írta az eddig kiszivárgott  részletekről a hvg. Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni. Az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti, ha nem bocsájtanak el munkavállalót, és ők megkapják a fizetésüket.

Megosztás