Nagyatádon tetőzik az influenza

A gyerekek körében ugyan csökkent, a felnőttek között azonban most tetőzik az idei influenza járvány. A háziorvosoknál 40-60 beteg jelentkezik naponta felső légúti panaszokkal. A cégeknél is sokan vannak táppénzen.

Nagyatádon és a környékén egyelőre éppenséggel nőtt a felsőlégúti panaszokkal jelentkezők száma a háziorvosok tapasztalatai szerint is.

Januárban 10 százalék körül volt, tehát napi szinten 4-5 ilyen beteg volt, februárban olyan 20 körül, most hirtelen 45-50 fölé megy naponta, hétfőn még 60-an is voltak, tehát meredeken nőtt az influenzaszerű tünetekkel érkezők száma – ismertette dr. Erdő Gabriella az Atádhírrel.

A gyerekek viszont, úgy tűnik, már túl vannak a nehezén.

– Az óvodákat február közepén érte el igazából az influenzajárvány, ez körülbelül 2 hétig tartott, akkor volt olyan csoportunk, ahol a fele kisgyerek, tehát 50 százalékos hiányzás is volt – válaszolta kérdésünkre Laczikné Koleszár Éva, a Nagyatádi óvodák vezetője. 

Ugyanezt erősítette meg Ujvári Tomor, az Árpád iskola igazgatója is: – Az influenzás csúcs iskolánkban körülbelül 2 héttel ezelőtt volt, akkor voltak a legmagasabbak a hiányzások. A mostani időszakban olyan 30 fő körüli hiányzás van átlagosan az egész iskolára kivetítve.

A felnőtteket viszont mostanában éri el nagyobb számban az influenza. A nagyatádi vállalkozások is ezt tapasztalják.

Egyértelműen érezhető az influenza járvány tetőzése, erősítették meg kérdésünkre a Büttner Kft-nél. Decemberhez képest 50 százalékkal többen betegek, illetve többen vannak táppénzen.

Az első nagy tünet a magas láz, ízületi fájdalmak, végtagfájdalmak, ha ilyet tapasztal, nyilván legyen otthon lázcsillapítója, esetleg valamilyen jellegű fájdalomcsillapító, ne menjen dolgozni, ne terjedjen tovább az influenza, jelentkezzen az orvosánál – mondta dr. Kawka Angelika háziorvos. Azt tanácsolta: – A megfelelő folyadékpótlás fontos a magas lázak miatt, másrészt a rendszeres vitaminbevitel, de nemcsak az infulenzás időszakban javasolt, hanem már jóval előtte is meg utána is, ezt lehet természetes módon mint gyümölcsök, italok, zöldségek fogyasztásával, de lehet bizonyos vitaminkészítményeket kapni a patikákban.

Bár Somogy megyében némileg csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héten, a Nagyatádi járás kivétel ez alól – derült ki a figyelőszolgálat friss jelentéséből.

Somogy megyében – a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése alapján – február 24. és március 1. között a teljes populációra kivetítve 560 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Ez a szám az előző heti adatokhoz képest csökkenést mutat, de még mindig meghaladja a járványküszöb értéket.

A 9. héten – Nagyatád járás kivételével – valamennyi népegészségügyi osztály illetékességi területén csökkent az influenzaszerű panaszokkal orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

Laborvizsgálatok során a területünkről beküldött mintákból az influenza A és B típusát is azonosították.

Közösségi járványról eddig nem értesültünk. Részleges látogatási tilalmat rendelt el a Kaposi Mór Oktató Kórház és a Siófoki Kórház- Rendelőintézet.

A fentiek alapján megyénkben közepes aktivitású, de csökkenő intenzitású influenza járvány zajlik.

Megosztás