Nagyatádon több a covidos és a megfázásos beteg, 24.-től már csak ügyeleti ellátás lesz

A héten ismét emelkedett a koronavírusos betegek száma Nagyatádon. Somogyban 58 százalékkal nőtt decemberben. Még többen kényszerülnek táppénzre kontaktként. Több a megfázásos, az ízületi- és derékpanasz is.

A tegnapelőtt leadott hat esetből öt pozitív lett – érzékelteti a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos helyzetet az egyik nagyatádi háziorvos. – Heti 10-15 igazolt fertőzött van most a körzetemben. Ennél jóval többen vannak, akik kontaktok, ezért karanténba és táppénzre kell menniük.

Mások szintén megerősítették: a szociális otthonokban zajló tesztelések miatt is több most az igazolt koronavírusos. Ráadásul több környékbeli vállalkozás szintén gyorstesztekkel szűrte a dolgozóit, közöttük is akadtak pozitívak.

Megint, vagy inkább változatlanul rengetegen telefonálnak egész rendelési idő alatt – mondta egy másik háziorvos. – Egyrészt a kötelező karantén miatt táppénzre kell venni őket, másrészt sok a meg- és felfázásos panasz, harmadrészt pedig az ízületi és derékproblémákkal jelentkező.

December 23-án délutántól dec. 28. reggel 7 óráig csak ügyeleti ellátás lesz a háziorvosoknál és a kórházakban is. Év végén szintén: dec. 31. délutántól jan. 4-ig. Ez idő alatt minden bizonnyal ügyeleti rendben működnek a szűrések és a laborok is. Dec. 24-én még leveszik a mintákat, azoknak az eredményét még meg tudják nézni a betegek az ügyfélkapujukon keresztül.

Az elmúlt héten a Nagyatádi járásban volt olyan nap, hogy 40 pozitív esetet is regisztráltak. Somogyban az előző hét naphoz képest 726-tal lett több azonosított koronavírusos, a számuk legutóbb meghaladta a 7 ezret. November végén még 4434-en voltak, vagyis ebben a hónapban eddig 58 százalékkal nőtt a számuk.

Magyarországon 7500 fölé nőtt a koronavírusban elhunytak száma. Jelenleg 7522 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen.

 

Megosztás