Napok óta panaszkodnak a csapokból folyó vízre

Múlt hét csütörtökön volt egy komoly csőtörés Nagyatádon, emiatt egy nagy területet ki kellett zárni a szolgáltatásból. A megváltozott vízáramlás kavarta fel a csövek falára lerakódott vasat és mangánt.

Vagyis a barnás elszíneződés nem sár vagy egyéb szennyeződés, hanem az évtizedek alatt a szűrt ivóvízből lerakódott vas- és mangántartalom – tájékoztatott kérdésünkre Kajdy Péter, a DRV nagyatádi üzemmérnökségének vezetője.

Természetesen tudunk a problémáról, napok óta dolgozunk is rajta – mondta. – Múlt hét csütörtökön, a tűzoltóság mögött kilyukadt egy 200-as átmérőjű vezeték, ezért ki kellett zárnunk sok utcát a szolgáltatásból. Emiatt megváltozott a vízáramlás, ami a belvárosi részen felkavarta a leülepedést. Ez pénteken okozta a legnagyobb problémát, több bejelentést is kaptunk, három napja folyamatosan mosatjuk a hálózatot.

Jelenleg is ezt teszik, egyebek között az Aradi utcában is. Az üzemmérnökség vezetője szerint, sajnos, várhatóan még néhány napig gondot fog okozni a jelenség, amíg teljesen ki nem tisztulnak a vezetékek.

Mint azzal már többször foglalkoztunk, Nagyatádon – ahogy az ország számos pontján is – a vízvezetékrendszer rendkívül elavult: a gyakran 50 éves csövek 80 százaléka azbeszt. Tekintve, hogy a város hálózata 40 km-nél is hosszabb, legalább 2 milliárd (2 ezer millió) forintra lenne szükség ennek cseréjéhez. Ami állami forrás nélkül elképzelhetetlen.

(Nyitókép: Csőtörés Nagyatádon, 2021. 02. 23.)

Megosztás