Naponta frissülő aszálytérkép mutatja, mekkora a baj

Településekre lebontva, napi pontossággal követhetjük a vízhiány állapotát az oldalon. Az informatív aszálytérképen a csapadékhiányról havi és éves statisztikákat is találunk. Látszik: keleten sokkal rosszabb a helyzet.

Évről évre egyre nagyobb gondot okoz a csapadékhiány, idén ismét pusztító aszály sújtja a termőföldeket és az erdőket. Szinte teljesen elmaradt télen a talajok vízzel való feltöltődése, és erre érkezett a tavaszi aszály, ami mostanra komoly terméskiesést vetít előre, főleg a kelet-magyarországi megyékben.

A vízügy aszálytérképén egyébként jól látszik, hogy a Nagyatádi járásban, Somogyban, sőt, az egész Dunántúlon jobb a helyzet, mint az ország keleti felében: a Dunántúlon eléri a 250-300 mm-t az eddigi éves csapadékösszeg, keleten pedig sok helyen még a 100 mm-t sem.

Ha a térkép jobb oldalán, a menüsorban kipipáljuk a „Készültségi szint” négyzetét, akkor láthatjuk az ország egyes részein az aszály mértékét. A grafikonok az aszálymonitoring rendszer adatbázisában található összes adatból dolgoznak.

A csapadékhiány mértékéről az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében is részletes információk találhatóak, foglalta össze az agroinform.hu. Az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege az ország középső és dunántúli részén pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest, ezzel szemben a keleti országrészben jelentős a csapadékhiány.

A napokban elkezdődik az aratás környékünkön is, a várható terméseredményekről a jövő hét elején számolunk be.

Megosztás