Nehéz döntés: felvételi előtt az általános iskolások

A nyolcadikosok jövője most a tét! A nagyatádi járás mintegy 200 diákja jelentkezik valamelyik középiskolába. Hamarosan kezdődik a felvételi eljárás: január 20-án vizsgázhatnak a tanulók magyarból és matematikából.

 

Januárban már komolyan törik a fejüket az általános iskola 8. osztályos tanulói, hogy melyik középfokú iskolában folytassák ősztől tanulmányaikat. Gyerkőceink gimnáziumban, szakgimnáziumban, szakközépiskolában, szakiskolában, vagy készségfejlesztő iskolában tanulhatnak a 2018/19-es tanévtől. Ha valaki már a 4. vagy a 6. osztály elvégzése után tovább szeretne lépni, arra is van lehetőség, hiszen 8 és 6 évfolyamos gimnáziumba is jelentkezhetnek.

Nem egyszerű a döntés, sok esetben már most, 14 évesen életre szóló döntést kell hozni egy szakmaválasztás során. De ne feledjük! A tanulás élethosszig tart. Önmagunk képzésére, a változtatásra, újabb szakmák szerzésére mindig lesz lehetőség.

Az általános iskolák legfontosabb feladata, hogy a tanulókat és szüleiket részletesen és pontosan informálják a lehetőségekről és a határidőkről, valamint segítsék a nyomtatványok kitöltését, továbbítását – informált Boros Bálint igazgatóhelyettes úr, aki a felvételi eljárásért felel a Bárdos iskolában.

A tanév rendje szerint a központi írásbeli vizsgákat országosan és egységesen kell megszervezni. A felvételi eljárás két részből áll. Az első szakasz az általános felvételi eljárás, amely hamarosan kezdődik, január 20-tól április 27-ig tart ebben a tanévben. A jelentkezési lapokat február 19-ig küldik el az általános iskolák a választott intézményekbe. Ebben a tanévben január 20-án vizsgázhatnak a tanulók magyarból és matematikából. Azok a középiskolák írhatják elő a központi felvételi vizsgát, akik ezt a felvételi tájékoztatójukban előre jelezték. Fontos, hogy a tanulók ne felejtsék otthon a személyazonosításra alkalmas igazolványukat.

A rendkívüli felvételi eljárás a második szakasz, amely május 7-én kezdődik és augusztus 31-én zárul. Ez azokra a tanulókra vonatkozik, akik valamilyen oknál fogva nem nyertek felvételt egyetlen középfokú intézménybe sem.

Amennyiben mégis úgy érzi gyermekünk, hogy rosszul döntött, akkor is van lehetőség a változtatásra. A megjelölt intézmények, szakok sorrendjének módosítását 2018. március 21-én és 22-én a tanuló általános iskolájában végezhetik el.

Ha gyermekünk sajátos nevelési igényű, vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzd, akkor különösen körültekintően kell eljárni és tájékozódni, hogy a megjelölt iskola, vagy képzési terület milyen eljárást alkalmaz az ilyen esetekben. Az SNI-s és BTM-es tanulók az írásbeli vizsgákon és tanulmányaik során, a szakértői véleményben rögzítettek alapján bizonyos kedvezményekre (felmentésre, időhosszabbításra, segédeszköz használatára) jogosultak. Ne feledjék a szakértői véleményt és a szükséges kérelmeket a jelentkezési laphoz csatolni.

Ebben a tanévben a járás általános iskoláiból (Nagyatád, Lábod, Segesd, Kutas, Somogyszob, Görgeteg) körülbelül 200 tanuló jelentkezik valamelyik középfokú intézménybe.

Környékünkön a legnépszerűbb iskolák a nagyatádiak. A gyerekek többsége a helyi gimnáziumba, szakgimnáziumba vagy szakközépiskolába jelentkezik, de Barcs, Csurgó és Kadarkút is sok nagyatádi és Nagyatád környéki tanulót fogad. Akik felvállalják a kollégiumi életet, azok a kaposvári, de akár a pécsi iskolákat is megjelölik. – mondja Iváncsics Gyula a Nagyatádi Bárdos Lajos Általános Iskola főigazgatója.

Sok szülő gondolja azt, hogy ha jó képességű gyermekét inkább híresebb, nagy múltú intézménybe íratja, akkor jobb esélyekkel felvételizhetnek majd a felsőfokú intézményekbe az érettségi letétele után. Ez részben igaz. De ne feledjük, hogy sikert csak akkor érhetünk el – akár a felvételin, akár az életben – ha kellőképpen felkészülünk, szorgalmasak vagyunk, céljaink vannak, és megvan az ehhez szükséges kitartásunk. Ha a gondviselés és a jószerencse is mellettünk van, akkor egyenes az út a boldog, teljes élet felé.

Valamennyi diáknak sok sikert kívánunk!

Megosztás