Ónos eső miatt riasztás, egyes helyeken nem tanácsos útnak indulni

Somogyban elsőfokú, keletre már másod- és harmadfokú riasztás van érvényben. Utóbbi helyeken a katasztrófavédelem arra int: senki ne induljon útnak! Délutánig újabb ónos eső várható a Dél-Dunántúlon.

Figyelem, a déli országrészben jelentős mennyiségű ónos eső hullhat!

A Dunántúlon nyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel az ónos esőt. Jellemzően lepel-3 cm, Zala megyében és környezetében akár 5 cm-t is meghaladó hóréteg alakulhat ki a déli órákig.

Délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani. A déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön) 5 mm-t meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat. A délutáni órákra átmenetileg csendesedhet a csapadék majd az esti, éjszakai óráktól egy újabb csapadékzóna éri el a déli határainkat. Ez a csapadékzóna az éjszakai órákban fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.

Ahol piros riasztás van érvényben, ott az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Elindulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak! 

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Elsősorban Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben hullhat jelentős mennyiségű ónos csapadék. Kiemelten Tolna déli területein és a Mecsek északi lejtőin, valamint az alföldi megyék déli felén lehet a legnagyobb mennyiségre számítani. Vasárnap késő este egy újabb csapadékzóna éri el a déli határt, amiből késő este, hétfőn hajnalban és napközben újfent nagy területen lehet nagy mennyiségű ónos csapadékra számítani a déli országrészben. Elsősorban Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megye, illetve Pest megye déli, délkeleti része lehet érintett. Vasárnapra az ország északi, északkeleti területein pedig ez idő alatt jelentősebb mennyiségű friss, nagyobb víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is hullhat.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu-n olvashatnak. Eszerint jelenleg a 68-as főút több szakaszon, Nagyatádtól északra és délre is csúszós. Nagyatád térségében ma egész nap fagypont körüli hőmérsékletre számíthatunk. Mindenki óvatosan közlekedjen! 

 

Megosztás