Ormai István: elfogadhatatlan a kórház két osztályának megszüntetésére vonatkozó javaslat

A Nagyatádi Kórház belgyógyászati és sebészeti osztálya nélkül az egészségügyi ellátás perifériájára szorulnának a dél-somogyi emberek – írta a polgármester az egészségügyért felelős államtitkárnak címzett levelében.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Népszava birtokába került egy kormányzati munkaanyag az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról. Ez egyebek között azt is tartalmazza: „A Nagyatádi Kórház esetében a jövőben az aktív belgyógyászat és sebészet megszüntetése javasolható. Ugyanakkor a helyben elérhető egynapos sebészetet, krónikus ellátást, rehabilitációt és pszichiátriát kellene fejleszteni.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még aznap közölte: a kormány előtt nincs olyan előterjesztés, és nem is tárgyalt olyan dokumentumot, amely „kórházbezárásokról” szólt volna. A kormányzati munkaanyag nyilvánosságra kerülése után azonban Nagyatád polgármestere levélben fordult az egészségügyért felelős államtitkárhoz. Ezt szerkesztőségünknek is elküldte. A többi között kifejti benne:

„A kórházunk aktív osztályainak, szakmai szerkezetének összetétele olyan, hogy amennyiben ez a két szakterület megszüntetésre kerül, gyakorlatilag az intézmény nem tudja betölteni városi kórház szerepkörét. Mindkét osztály teljesítménye teljesen kihasznált, valós szükségletek alapján végzik gyógyító munkájukat. E két szakterület biztosítja azt a szakmai hátteret, ami a sürgősségi fogadóhely 24 órás szolgálatához szükséges. Ehhez, és a belgyógyászati, sebészeti kórházi ellátáshoz biztosít nélkülözhetetlen szakmai együttműködést az Intenzív Osztály. Ezek az ellátások egymást feltételezve, kiegészítve, együttműködve látják el a betegeket.”

A Nagyatádi Kórház a dél-somogyi térség 70 ezres lakosságának az elérhető egészségügyi központja. „Amit mostani ellátásaival biztosít az intézmény, az nélkülözhetetlen az itt élők számára. Most belátható távolságra és időre van a kórházi, sürgősségi ellátás. Ha ez nem lenne, méltánytalan, hátrányos helyzetbe, az egészségügyi ellátás perifériájára kerülnének a dél-somogyi emberek.”

A polgármester rámutatott: a betegforgalmi adatok is azt igazolják, hogy jó kihasználtsággal működnek az érintett osztályok. Ezeknek a teljesítménye nélkül a kórház működtetése gazdaságilag ellehetetlenülne.

Mint írja, mindezek alapján elfogadhatatlan a Nagyatádi Kórház belgyógyászati és sebészeti osztályainak megszüntetésére tett javaslat. Ormai István emlékeztetett: a térség korábban több kórház-átalakítás, struktúraváltoztatás részese volt. Az itt élők mindig azt képviselték, hogy a szükségszerű változtatásokat tudomásul veszik; de az ésszerűtlen, nem indokolt, a térségben élők alapvető érdekeit sértő, biztonságát rontó, nem megalapozott szándékokkal szemben érveltek, felléptek.

„Most úgy ítéljük meg, az az álláspontunk, hogy a megismert elképzelés nem megalapozott, ésszerűtlen, következményei rontják az ellátott emberek életesélyeit, jogait. Hátrányosak a térségben élőkre és az intézmény működésére egyaránt. Kifejezetten és nyomatékosan kérjük, hogy a Nagyatádi Kórházban ne szüntessék meg a belgyógyászati és a sebészeti osztályokat.

Készek vagyunk további szempontokat kifejtve véleményünket még jobban alátámasztani; de arra is, hogy álláspontunkat a helyi társadalom, az itt élő emberek által megerősítsük” – zárta levelét a polgármester.

 

 

 

Megosztás