Ovis csoport és iskolai osztályok is karanténban vannak

Alig kezdődött el a tanév, ill. a nevelési év, máris rohamosan terjed a covid-fertőzés Nagyatádon. A gyerekorvoshoz sorra érkeznek tesztelésre, három osztály már karanténban van, és egy ovis csoport is.

Ráadásul ezek az esetek csak a már igazoltan fertőzöttek száma miatt hivatalosan meghozott intézkedéseket mutatják. Több esetben ugyanis már csak akkor derül ki a megbetegedés, amikor a most érvényben lévő protokoll szerint már nem kell elrendelni karantént. Továbbá olyan is előfordul, hogy csak otthon tesztelik a gyereket, így nem is kerül be a regisztráltak közé.

Ma délelőtt 10 tesztelt gyerekből 9-é lett pozitív, ők ovisok és általános iskolások vegyesen, a múlt héten még összesen volt 5 ilyen esetünk – felelte kérdésünkre dr. Sauerhering Elke gyermekorvos.

Mindössze a harmadik tanítási nap a mai, de máris érzékelhető annak a hatása, hogy a gyerekek koncentráltan vannak az iskolákban, óvodákban. Fontos, hogy a tankerületi előírás szerint nincs online oktatás. Csak jelenléti oktatás van, vagy elrendelhetik a rendkívüli szünetet. Utóbbira akkor kerülhet sor, ha egy adott osztályban az oltott és a kontaktba nem került diákok száma nem éri el a négy főt.

Nagyatádon nem kellett ilyet elrendelni, ugyanakkor a Bárdos iskolában három osztály karanténban van – tájékoztatott Iváncsics Gyula főigazgató. – Felsős osztályokról van szó, a diákok 50 százaléka került karanténba. Ez hat napig tart, a hétvégét is beleszámítva.

Az óvodákban is megjelent a koronavírus, az első csoport szüleit éppen ma délelőtt értesítették, hogy minél hamarabb vigyék haza a gyermekeiket, mert a járványügy elrendelte számukra a karantént.

A Csillagszem Óvoda érintett csoportjában mintegy 15 gyermek került karanténba, ők oltatlanok, 5 napig kell otthon maradniuk az utolsó, az oviban a fertőzöttel együtt töltött naptól számolva – mondta Raczkóné Szantner Katalin, a Nagyatádi Óvodák vezetője. – A többi óvodánkból egyelőre nem jeleztek igazolt covid-beteget.

A hétvégén nagyon megugrott a koronavírusos fertőzéses esetek száma, osztották meg tapasztalataikat a felnőtt háziorvosok. A többségük felső légúti panaszokkal jelentkezik, kevesebben hányásos-hasmenéses tünetekkel.

Meredeken emelkedik az igazolt covidosok száma, múlt hét végén még napi 2-3 volt, most 10-ből 8 pozitív – erősítette meg dr. Erdő Gabriella. – A covid-fertőzötteken túl van több tüszős mandulagyulladással és sima hányás-hasmenéssel küszködő beteg is. A koronások többsége hidegrázásra, erős fejfájásra, izzadékonyságra panaszkodik, elönti őket a meleg veríték.

Információink szerint már a kórházban is újra érzékelhető az ellátásra szoruló covidosok számának növekedése, ám az osztályon egyelőre tíznél kevesebben vannak.

Azok számára, akik elkapják a koronavírust, valójában csak tüneti kezelést tudnak alkalmazni. Gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, köptetőt, vitaminokat szedhetnek. Az orvosok azt tanácsolják nekik, hogy teázzanak sokat, fogyasszanak mézet, immunerősítőket. Jót tesz, ha napoztatják az arcukat, esetleg gőzöljenek, legyenek levegőn, egy keveset sétáljanak, de mindenképpen sokat pihenjenek, feküdjenek.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás