Pénteken a Pfizer vakcinájával oltanak Nagyatádon

A kijelölt oltóorvosok a városban és a járásban is praxisonként két ampullával kapnak az amerikai-német szérumból. Egy háziorvos tehát 12 idős embert tud holnap beoltani.

Mint arról beszámoltunk, szerdán az első adag AstraZeneca szérummal oltottak Nagyatádon és a környékén. A kijelölt háziorvosok egy-egy ampullával kaptak belőle, azaz tíz 18-59 éves kor közötti személyt tudtak beoltani. Arról nem kaptunk információt, hogy a városban vagy a járásban hány háziorvost jelöltek ki ilyen feladatra.

Mára megérkezett a térségbe a Pfizer és a BioNTech cég által kifejlesztett vakcinákból is egy adag. Az országba kedden jött meg ebből a nyolcadik szállítmány, több mint 85 ezer adaggal. Az oltásra kijelölt praxisok két-két ampullával kapnak belőle, ez 12 ember számára elegendő. A háziorvosok ma értesítették a számukra megküldött lista alapján az érintetteket: ezzel a vakcinával a 80 évesnél idősebbeket védik meg.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég folyamatosan bővíti gyártási kapacitását. Ennek köszönhetően – és az érvényben lévő megállapodások értelmében – Magyarországra 2021 végéig 6,6 millió adag vakcina érkezik tőlük.

A Pfizer-BioNTech oltóanyagát az említett néhány tíz ember holnap kapja meg Nagyatádon.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megosztás