Rekord részvétel Nagyatádon is

Nagyatádon a választópolgárok 40,47 százaléka voksolt este fél 7-ig. Országosan is lényegesen többen járultak az urnákhoz, mint a korábbi európai parlamenti választásokon: 41,74 százalékos volt a részvétel.

A végleges adatokra még várni kell – a Nemzeti Választási Iroda szerint este 11-ig -, annyi azonban már bizonyos, hogy minden korábbi uniós választási részvételt megdöntött a mostani. Valószínűleg a kormánypárt mozgósította nagy számban a szavazóit, ezt támasztják alá a hagyományosan fideszes körzetek magas részvételi számai. Igaz, Budapesten is sokan szavaztak, majdnem minden második választó élt a lehetőséggel: 49,76% volt a fél 7-es adat.

Az Index az Euronews-ra hivatkozva azt írja: vélhetően a Fidesz-KDNP szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, ezzel pedig a mandátumok kétharmadát a mai választáson. Az európai parlamentbe a Fidesz-KDNP, a Demokratikus Koalíció, az MSZP-Pábeszéd, a Jobbik és a Momentum küldhet képviselőt. A Fidesz-KDNP 14, a DK, az MSZP és a Jobbik 2-2-2, a Momentum pedig 1 mandátummal számolhat. Ezek, persze, egyelőre becsült adatok.

Nagyatádon a választók 40,47%-a adta le voksát 18.30-ig. Ez azt jelenti, hogy 3572-en szavaztak, míg 5255-en úgy döntöttek, nem élnek a lehetőséggel. Egyébként a legmagasabb részvétel az 5-ös szavazókörben lett: 46,29%. Nagyatádon a megyei átlagnál többen voksoltak: Somogyban csak 39,52% volt a részvétel.

Megosztás