Rendhagyó Semmelweis napi ünnepséggel köszöntötték az egészségügyi dolgozókat

Tegnap délután a kórház udvarán tartott ünnepségen elismerő kitüntetésben részesítették a nagyatádi kórház és a megye egészségügyi dolgozóit. A jelenlévőknek megköszönték a járvány idején nyújtott áldozatos munkájukat.

Július elsején, az édesanyák megmentőjének, Semmelweis Ignác születésének évfordulóján ünnepli Magyarország az egészségügyi dolgozókat. Nagyatádon az elmúlt évek hagyományaival ellentétben nem a járóbeteg-ellátás folyosóján, hanem a kórház udvarán tartották meg az idei ünnepséget. Az alkalomból több meghívott vendég is köszöntő beszédet mondott.

Dr. Pósa István főigazgató nyitóbeszédében kitért arra, hogy Semmelweis munkásságához ma is visszanyúlhatunk, hiszen egy olyan alapelvet ismert fel, ami a mai napig meghatározó az orvoslásban: a fertőzésterjedés megelőzését. A prevenció fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni – mondta az igazgató. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő felkészültség.

Bár nem került a Nagyatádi Kórházba COVID-os beteg, de minden feltételt megteremtettünk a fogadásukra, fel vagyunk készülve. Készenlétbe helyeztük a kórházat, nem csak technikai, de dolgozói szinten is.

A főigazgató külön megköszönte a kórházi dolgozók helytállását, akik nem hátráltak meg az elmúlt három és fél hónap kihívásaitól, hanem mindvégig az élvonalban maradtak.  A főigazgató ezen kívül megköszönte a helyi operatív törzs munkáját is, valamint a térség lakosságának a fegyelmezett hozzáállását.

Már a spanyol nátha idejében is a legfontosabb erő, ami megállíthatott egy járványt, nem a gyógyszerekben rejlett, vagy abban, hogy hány lélegeztető gép állt rendelkezésre, hanem a polgárok viselkedésében. Köszönöm, hogy betartották a biztonsági előírásokat.

Ezt követően Szászfalvi László országgyűlési képviselő vette át a szót. Mint mondta, az ünnepnap követendő példákat állít elénk: a nehéz időkben is helyt kell állni.

Semmelwis Ignácnak élete során gyakran a gáncsoskodás és az akadályok jutottak osztályrészül. Munkássága mégis olyan fontos és maradandó volt, hogy róla neveztük el a mai ünnepnapot. Emberi és szakmai példát állított az egészségügyi dolgozók és mindenki elé.

A képviselő megköszönte a dolgozóknak, hogy munkájukkal ők is példát mutattak a viszontagságokkal teli hónapokban. Kiemelte, hogy csak együtt, példátlan összefogással lehet legyűrni az akadályokat.

Nem tudjuk még, mit hoz a jövő, de feleljünk, feleljenek meg az elkövetkezendő kihívásoknak ugyanilyen lelkesedéssel és kitartással, ahogyan eddig is tették! – zárta szavait a képviselő.

Ezt követően városunk polgármestere, Ormai István köszöntötte a megjelenteket, aki korunk kihívásairól beszélt.

Más feladataink vannak, mint Semmelweis korában, de ugyanolyan fontos, hogy megoldást találjunk rájuk. Az egészséges élet megőrzése, az elvesztése esetén a visszanyerése. Ez valamennyiünk értéke, nehéz megőrizni, nehéz helyreállítani. Ebben az egészségügyi dolgozók szerepe felbecsülhetetlen.

A polgármester megköszönte a Nagyatádi Kórház dolgozóinak egész éves helytállásukat. Egyben kiemelte, hogy mennyire fontos szerepe van a nagyatádi intézménynek térségünkben, különös az elmúlt hónapok eseményeinek tükrében.

A kórház biztonságot jelent, menedéket. Elérhető egészségügyi ellátást több ezer ember számára. Ez az elmúlt hónapokban különösen fontos volt. A veszélyhelyzet bizonytalanságot, rémületet keltett az emberekben. Ebben a nehéz helyzetben az egészségügyi dolgozók maradéktalanul helytálltak, lehetett önökre számítani, ez megemelte a lakosság önökbe fektetett bizalmát – mondta a polgármester a megjelenteknek.

Ezt követően kiosztották az igazgatói dicséreteket a Nagyatádi Kórház dolgozói között. Az alábbi személyek emelkedtek ki példamutató munkájukkal az elmúlt egy évben:

Csányi Zoltán – Lakatos-Karbantartó

Kispeti Lajos – Diplomás Ápoló

Kosztricsné Márkus Noémi – Diplomás Ápoló

Lukács Attila – Szállító Munkás

Dr. Nagy Gábor – Főorvos

Dr. Némedi József – Főorvos

Dr. Orbán Ilona – Főorvos

Pappné Zomi Ildikó – Gazdasági Informatikus

Takács Józsefné – Gondnokság Vezető

Szabó Gabriella – Orvosírnok

Ezután következtek a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő kitüntetései. Előtte a kamara Somogy megyei területi szervezetének elnöke, Szabó Gyuláné is megosztotta gondolatait az ünnepnap alkalmából. Mint mondta, Semmelweis Ignác annyi életet mentett meg felfedezésével, hogy az számokban nem is kifejezhető. A fertőzésterjedés mechanikájának felismerése, a tudományos szemlélet alkalmazása tette lehetővé, hogy biztonságosabbá váljanak a kórházak. De mint mondta, a mai napig vannak komoly gondok az egészségügyben, melyek Semmelweis szellemét követve orvosolhatók lennének.

Még mindig megoldásra vár az antibiotikum rezisztencia problémája, a kézhigiénia tökéletesítése, a kórházi fertőzések visszafogása. A még alaposabb kézmosás az átfertőzéseket 50 százalékkal csökkenthetné. Ha törekszünk erre, méltó utódai lehetünk Semmelweisnek. Így az orvos érintése gyógyítást jelenthetné, nem pedig a fertőzés veszélyét.

Még sok kihívás vár ránk - mondta az elnökasszony.
Még sok kihívás vár ránk – mondta az elnökasszony.

Az elnökasszony kiemelte, hogy az egészségügyi dolgozók járvány alatt nyújtott áldozatvállalása dicséretes: a hivatás sok lemondással jár. De még nem értek véget a kihívások.

Ha újabb hullám ér el minket, ismét helyt kell állni, nem állhatunk meg, nem kesereghetünk, keményen helyt kell állnunk. Ehhez a kamara minden támogatás és segítséget meg fog adni. Köszönjük a munkájukat! – zárta beszédét az elnökasszony.

Ezután átadták a kamara elismerő kitüntetéseit. A díjazottak között nem csak nagyatádi, hanem somogyi egészségügyi dolgozók is voltak. Elismerő kitüntetést kapott

Farkas Márta Siófokról,

Karakai Krisztina Nagyatádról,

Kissné Horváth Hajnalka Kéthellről,

Marinov Mlechtenkov Zoltánné a megyei kórházból,

Oláh llonát Kaposvárról,

és Sebőkné Vencler Tünde Mosdósról.

Ezenkívül külön elismerték koronavírus-járvány idején nyújtott kiemelkedő munkájukért Bánné Vida Andreát, Zsiga Mónikát, Tipkovics Zsoltnét és Kopácsi Esztert.

A Semmelweis napi ünnepség állófogadással ért véget.

Megosztás