Rendkívüli szárazság: a csapadék 60 százaléka hiányzik a környező földekről

December vége óta alig volt csapadék az országban, az OMSZ térképe megmutatja, mekkora a baj az egyes régiókban. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a következő hetek időjárása változást hozna.

Rendkívül szárazan alakult a január, országszerte 20-30 milliméterrel elmaradt a csapadékmennyiség a sokéves átlagtól. Az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseiből összeállított csapadékösszeg-anomália térkép világosan megmutatja, mekkora is a gond. A sárga, zöld, kék területek mutatnák azokat a területeket, ahol átlagos, vagy az átlag fölötti esőzések voltak – a térképen azonban egy ilyen folt sincs, mindenhol csak a vörös különböző árnyalatait látni – még 90 mm mínuszt jelző foltok is vannak elvétve az országban.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

A nagyatád környéki területeken is csaknem 30 mm hiányzik a szokásos januári átlaghoz képest. Összesen ebben az évben városunk környékén mindössze 17 mmm csapadékot mértek az elmúlt 30 napban, ami mínusz 60 százalékos visszaesést jelent. Vagyis legalább háromszor ennyi esőre lett volna szükség, hogy az átlagot elérjük. Az elmúlt három hónap adatait vizsgálva is rosszul áll a szénánk: 15 százalékkal esett vissza a szokásos csapadékmennyiség.

A talajok téli feltöltődési folyamata már hetek óta megállt, a telítettséghez hiányzó nedvességtartalom folyamatosan növekszik. A Dunántúl déli, délnyugati tájai és a keleti, északkeleti határszél kivételével 50-90 mm nedvesség hiányzik a felső egy méteres talajrétegből a telítettséghez képest.” – olvasható az Agroinform oldalán.

Varjas Kornél, a Metnet előrejelzője és adminisztrátora szerint a szokatlan szárazság egy Európa felett örvénylő, kiterjedt anticiklon következménye.

Magyarország az elmúlt időszakban folyamatosan egy anticiklon peremén helyezkedett el, ennek Nyugat-Európában volt a középpontja. Ez egy északnyugati áramlást okoz, ami nem hoz jelentős csapadékot, viszont blokkolja a hideg levegő beáramlását a mediterrán térségbe. Ennek következtében a hideg levegő nem tud keveredni a Földközi-tenger feletti nedves levegővel, nem alakul ki medterrán ciklon, ami a csapadékot hozná. Emiatt nincs is igazi telünk, mert a hideg levegő zöme Kelet-Európa északi területein csapódott le. Ezért volt csak a Tiszántúlon valamennyi hó, az a terület még belelógott a hidegebb zónákba.

A jövő hét ismét szokatlanul meleg lesz, délutánonként gyakran 15-16 fokot is mérhetünk. A jelenlegi előrejelzések szerint kedden kialakulhat a városunk fölött némi esőzés, de ez még bizonytalan. Mindenesetre a hiányzó csapadékmennyiséget a jövő hét időjárása nem fogja tudni pótolni.

Nyitókép: Depositphotos

Megosztás