Sarkvidéki hideg jön, fagytól kell védeni a gyümölcsfákat

Sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét a jövő hét elején, keddtől védeni kell az éjszakai fagyoktól a virágzó gyümölcsfákat – írta elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elemzés szerint az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak és a vegetáció gyors fejlődésének. Ugyanakkor a talaj felszínhez közeli rétege sokat száradt a múlt hét közepi esők óta, a közepes és mélyebb talajrétegek többnyire jó vízellátottságúak.
A hét elejétől megszűntek a fagyok, napközben pedig 15-20 Celsius-fok közé, sőt, afölé melegedett a levegő. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet jelenleg nagy területen meghaladja a 10 fokot, de ez még nem tekinthető tartósnak.      
Egyre több gyümölcsfajta virágzik, vagy áll közvetlen virágzás előtti állapotban: a mandula és kajszi mellett már az őszibarack is virágot bontott, valamint az alma és körte virágrügyei is erősen meg vannak duzzadva.
Hozzátették: a folytatásban két hullámban érkező lehűlés veti vissza a vegetáció idő előtti fejlődését, és csapadék is érkezik. Nagyatád környékén szombatra 10-16 mm, vasárnap estétől hétfő estig újabb 20-23 milliméter körüli csapadékra van kilátás. A vasárnap este érkező hidegfront mögött hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét hétfőn és kedden erős, többfelé viharos szél kíséretében.

A hét elején napközben is 10 fok alatti hőmérsékletek lesznek jellemzőek, kedden és szerdán hajnalban pedig nagy területen hűl fagypont alá a levegő, Nagyatád térségében kedd hajnalban 0 és -1, szerda hajnalban -3 foknál is hidegebb lehet.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás