Sok embert sarkall fogyókúrára az újévi fogadalom Nagyatádon is

A covid járvány idején a magyar lakosság átlagosan egy kilót hízott, nem csoda, ha sokan tűzték ki céljuknak a súlyfelesleg leadását újévi fogadalomként. Jelentősen többen keresik fel ilyenkor az edzőtermeket.

Egy 2019-es felmérés szerint a megkérdezettek 71 százaléka újévi fogadalomként fogyókúrát és egészséges életmódot tűz ki. A legtöbb esetben azonban ezek a januári elhatározások egy gyors fellángolás után elhalnak. Nagyatádon is hasonló jelenség figyelhető meg: szerkesztőségünk ugyan nem végzett ilyen felmérést, azonban az emberek ezen szokása tükröződik az edzőtermek vendégforgalmában. Az Atlas Gym ügyvezetője, Kárpáti Magdolna szerint egyértelműen megfigyelhető jelenség évről évre a szilvesztert követő dömping, 20-30 százalékkal növekszik meg a napijegyet és bérletet vásárlók száma.

Ez a forgalomtöbblet jellemzően legfeljebb márciusig tart, utána mindig megcsappan a rendszeresen sportolók száma – mondta az ügyvezető. – Utána megint van egy kis emelkedés, ekkor érkeznek azok, akik nyárra szeretnének jól kinézni fürdőruhában. Nyáron áll be ténylegesen az állandó vendégforgalmunk. Az újévi többlet mindig vegyes, de sokan vannak a 15-18 éves korosztályból, főleg a lányok. A középkorosztályból is többen kezdenek ilyenkor mozogni. Mindenkinek igyekszünk megtalálni a neki való mozgásformát, legyen az kardió vagy súlyokkal való edzés – szívesen segítünk elérni a kitűzött célt. Azt tudom javasolni a fogadalom megtartásához, hogy senki ne diétázza agyon magát, és ne is feszüljön bele a sportolásba: kis lépésekben kell haladni, változtatni apró szokásokon, a sportolásnak pedig életformává kell válniaígy lehet hosszú távú eredményt elérni.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Magdolna hozzátette: a fogyókúrát nem lehet csak sportolással kivitelezni, az étrenden is változtatni kell. Ezzel a legtöbben tisztában is vannak, nem véletlen, hogy sokan fordulnak tanácsért táplálkozási szakértőhöz, dietetikushoz januárban. Bencsikné Mohai Veronika, a Nagyatádi Egészségfejlesztési Irodában dolgozó dietetikus kérdésünkre elmondta: jellemzően január közepén növekszik a megkeresések száma.

Az év eleje mindig csendesebb, és 15-e körül hirtelen sokan kérnek hozzám időpontot – mondta a dietetikus. – A magyar lakosság így is meglehetősen túlsúlyos, és most kimutatták, hogy a járvány ideje alatt átlagosan még egy kilót híztak a magyarok. Azt kell mondanom, nincs könnyű dolguk a diétázni vágyóknak: nagyon sok tévhit kering a neten, sok az önsegélyező csoport, a gyors eredményt ígérő termékek és programok – az emberek nagy lelkesedéssel belevágnak ezekbe, gyakran valami speciális, betarthatatlan étrendet követve, aztán egy-két hét alatt belefáradnak. Azt vettem észre, hogy az emberek szeretik a kézzel fogható ajánlásokat, gondolok itt a gyors fogyást, méregtelenítést ígérő csodaszerekre, a nem egyénre szabott, internetről letöltött egyhangú mintaétrendekre. Mindezek veszélyeket rejthetnek az egészségünkre nézve.  Bízom benne, hogy az emberek belátják, ha egészségesebbek szeretnének lenni, céljuk a fogyás, bíznak a szakemberek (orvos, dietetikus, gyógytornász) tudásában és hozzájuk fordulnak segítségért. Sok fogyási stratégia eleve kudarcra van ítélve, mert túl drasztikus, önsanyargatás van benne, ami garantálja a jojó effektust. Paradox módon jellemző, hogy annál kövérebbek az emberek, minél többet próbálnak fogyókúrázni.

Veronika hozzátette: aki nem tudja, hogyan fogjon bele, nyugodtan keressen fel dietetikust az egészségfejlesztési irodán keresztül. Az intuitív táplálkozást javasolja, vagyis a tudatos, nem önsanyargató étrend bevezetését. Az egészséges, mértéktartó étrend összeállításában sokat segíthet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott okostányér webes utmutató is.

Amit szem előtt kell tartani, hogy úgy érdemes fokozatosan változtatni, hogy az a későbbiekben az életmód része legyen, különben a fogyás csak átmeneti lesz, márpedig a hosszú távú cél az egészséges életmód kialakítása – zárta gondolatait a dietetikus.

Nyitókép: Depositphotos
Depositphotos

Megosztás