Sok lett az allergiás beteg és a jogosítványt hosszabbító

Egyre több a pollen- és napallergiára, méh- vagy darázscsípésre panaszkodó beteg, és a COVID miatt ideiglenesen meghosszabbított jogosítványok is lejárnak a hónap végén. A nagyatádi háziorvosok bejelentkezést kérnek.

Nagyon sokan úgy jönnek a rendelőbe, hogy ő ilyen vagy olyan allergia vagy csípés miatt Calcimuskot kér, itassak azt a gyerekkel, stb; csakhogy az egy injekciós készítmény, nem allergiás panaszokra való, arra valamilyen antihisztamint és kenőcsöt, pl. Fenistilt lehet alkalmazni, akinek pedig esetleg anaflaxiás reakciója lenne, EPIPEN-t használhat, gyerek- és felnőtt részére is van – sorolta az egyik nagyatádi körzeti orvos. Nála ma pl. hét allergiára panaszkodó beteg is volt, köztük napallergiás is.

Mint kiderült, a szárazság miatt a szokásosnál szomjasabbak, így agresszívebbek is a méhek és a darazsak, ezért ajánlatos figyelni arra, hogy pl. az udvaron játszó gyerek vagy a kertben dolgozó felnőtt ne zavarja őket a vizes edényeknél, vödröknél.

A háziorvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy mivel a hónap végén lejárnak a járvány idején ideiglenesen meghosszabbított vezetői engedélyek, a napoban elindult a roham ezek moghosszabbítására. Azt mondják, most azonnal ez nem megy, inkább telefonáljanak a páciensek, egyeztessenek időpontot.

Ha reggel fél 8-kor hárman is ilyen igénnyel állítanak be, akkor az akut betegek elől veszik el az időt, ezért kérjük, hogy inkább előzetesen egyeztessünk időpontot – mondta az egyik háziorvos. – Egyébként normál esetben labor- és szemészeti vizsgálat, valamint az általunk elvégzendő fizikális vizsgálatra van szükség. Egyébként a gyógyszerfelírást szintén továbbra is lehet telefonon kérni.

Ráadásul itt a nyár, az orvosok is elmennek szabadságra, több lesz a helyettesítés, egy orvosnak több körzetet is el kell látnia, emiatt meghosszíbbodik az orvosra való várakozási idő.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás