Sokkoló: az iskola mellett támadtak rá egy fiatalra

Az iskola bejáratához közel, a nyílt utcán, fényes nappal támadt rá a 16 éves fiúra három 20 év körüli férfi tegnap, a földre rántották, ököllel, könyékkel ütötték. Sokan látták, de senki sem ment oda segíteni neki.

Hívj rendőrt rögtön azokra ott, megvertek! – ezt kiabálta a fiam, borzalmas volt, nem tudom elmondani, mit éreztem

– idézte föl még mindig zaklatottan a történteket a srác édesanyja az Atádhírnek.

Mint elmesélte, hétfőn reggel kicsit késésben voltak, ezért előre küldte a fiát, hogy időben odaérjen a szakképzőbe. Ő az elsős kislányával lassabban haladt, 8 óra előtt néhány perccel a Kakas Étterem környékén jártak, amikor a fia kiabálása felhangzott.

A fiam nem ismerte a támadóit, jöttek vele szemben hárman, az egyik nagyobb darab lerántotta a földre, elszakították a kabátját, a másik kettő ököllel és könyökkel ütötte az arcát.

A szakképző és a kollégium között, a József Attila sétányon támadtak a fiúra. Mivel közvetlenül iskolakezdés előtt történt, sok szemtanúja volt a durva agressziónak.

Kint álltak egy csomóan az iskola előtt, de senki nem mert odamenni segíteni, még a két felnőtt se. Fölháborítónak tartom az egészet, nyomdafestéket nem tűrne, amit mondanék! Jellemző, hogy három 18 pluszos kellett egy 16 éves megveréséhez. Az is sokat elmond, hogy mindazok közül, akik látták, ketten voltak hajlandók tanúskodni. A rendőrök viszont maximálisan a fiam mellé álltak, amint hívtam őket, még öt perc sem telt el, már odaértek, megadtuk a személyleírásokat, azonnal mentek keresni őket, pillanatok alatt ellepték a várost, mindenfelé láttuk a rendőrautókat.

A fiút nyomban kórházba vitték, CT-vizsgálatot is végeztek, főleg a fejsérülései miatt, szerencsére negatív lett, remélhetőleg megúszta zúzódásokkal, de az agyrázkódás gyanúja miatt se ma, se holnap nem engedik iskolába.

Ami a legszomorúbb az egészben, hogy a fiú beszámolója szerint mindez egy semmiség, egy iskolai félreértés miatt történt. Azt mesélte, a múlt héten dolgozatot írtak, a tanár elmondta az osztálynak, hogy az elemzésre váró szöveg fönt van egy online felületen, olvassák el, majd megkérte az egyik lányt, hogy szedje össze a diákok telefonját. A fiú azonban még olvasta a szöveget, és emiatt összeszólalkoztak a lánnyal. Ezt követően a fiú egy fenyegető üzenetet kapott az osztálytársnője barátjától.

Sajnos, inkább jelenségről, mint egyedi esetről beszélhetünk. Megdöbbentő eredményt mutatott a hazai középiskolások körében nemrég végzett felmérés: 66 százalékuk arról számolt be, hogy tanulmányai során rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten.

Nem könnyű az iskolai bántalmazások kezelése és megelőzése, körükben magas a látencia. A fenti eset is arra világít rá, hogy egy apró nézeteltérés hogyan képes súlyos bántalmazássá fajulni. Egyébként a fiú édesanyja kérdésünkre azt válaszolta:

– Biztos vagyok benne, hogy az elkövetők még keresni fogják a fiamat: amikor közülük kettő kilétét megmondták a szemtanúk, kiderült, priuszosok, a rendőrök név alapján, házszám szerint rögtön tudták, hova kell menniük. Mégse félek, és úgy gondolom, hogy kapják meg a büntetésüket. Megnyugtat a rendőrség hozzáállása, azt mondták, bármit észlelünk, azonnal hívjuk őket közvetlenül, rögtön jönnek. Amiért még nem félek, az az, hogy amikor vissza kellett mennie a fiamnak az iskolába a holmijáért, a baráti köréhez tartozó 28 fiatalember ment vele, és kijelentették, hogy ezentúl sehova nem engedik egyedül.

A kép illusztráció. Fotó: Röhrig Dániel
A kép illusztráció. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás