Somogyban lett a legtöbb fertőzött lakosságarányosan – már ma elrendelik a teljes zárlatot?

Az elmúlt egy hétben megyénkben robbant be leginkább a koronavírus járvány. 100 ezer lakosra vetítve 605 megbetegedést jelentettek. A heti fertőzöttek száma Somogyban meghaladta a második hullám csúcsán mért szintet.

Különösen beszédes az adat, ha megnézzük a szomszédos megyékét: Zalában 127, Baranyában 182, Veszprémben 215, Tolnában pedig 317 a 100 ezer lakosra jutó heti megbetegedések száma. Az adatokat a Portfolio gyűjtötte össze. Ezek alapján látható, hogy már a napi esetszám, sőt, a folyamatot stabilabban mutató heti mozgóátlag is új rekordot döntött napokkal ezelőtt, és mindkettő meghaladta a második hullámban, december közepén mért legmagasabb számokat. Ezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a járvány súlyosabb, mint november-decemberben volt.

Forrás: Portfolio
Forrás: Portfolio

Arra azonban, sajnos, nincs magyarázat, hogy miért éppen Somogyban durvult el ennyire a helyzet. Pontosabban: senki, egyetlen állami hivatal sem veszi a fáradtságot, hogy szolgáljon vele, segítsen értelmezni, esetleg tanulságokat levonni például arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk, vagy éppen mit ne tegyünk. Közkeletű laikus felfogás szerint azért fertőz most ennyire Somogyban a Covid, mert az első hullámban szinte elkerült minket. Ám ugyanez nem mondható el Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Nógrád megyékről, úgyhogy más oka lehet a jelenségnek.

Forrás: Portfolio
Forrás: Portfolio

Hivatalosan fölösleges bárkit is kérdezni, a Nagyatádi Kórház már hónapok óta nem adhat semmilyen információt, sőt, a járvánnyal kapcsolatban a kaposvári sem, csak és kizárólag az operatív törzs, azzal meg egy éve nem megyünk semmire.

Az biztosan kijelenthető, hogy már a somogyi kórházakban is egyre súlyosabb a helyzet. Kaposváron mintegy száz covidost ápolnak az intézményben, újabb osztályokon kellett Covid-részlegeket nyitni, és jelenleg is továbbiakat készítenek fel erre. A Nagyatádi Kórházat szintén elérte a járvány harmadik hulláma. Az általunk megkérdezett orvosok szerint osztódniuk kellene: egyszerre kellene jelen lenniük a Covid-osztályokon és a sürgősségin. Ez utóbbi helyen vizsgálják a beérkező betegeket, talpig beöltözve.

Egyértelműen durvul a helyzet, és bizony, lelkileg is szörnyen megterhelő, hogy középkorú betegeket veszítünk el – mondta egyikük. – Látni azt, hogy esik az oxigénszintje, tehetetlenül nézni, ahogy a különböző műszerek mutatják az egyes paramétereinek a romlását.

Egy másik orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel nagyon kevesen vannak, jó lenne, ha legalább mi leírnánk – mert senki nem tájékoztatja a lakosságot : egy napos láz után, az első tünetekkel ne rohanjanak be az emberek a kórházba, mert erre már nincs kapacitás. Mivel a fertőzöttek nagy része nagyobb baj nélkül kiheveri otthon a vírust, ráérünk akkor orvoshoz fordulni, ha 6-7 nap után sem javul, vagy esetleg romlik az állapotunk. Mint mondta, a pánikoltatás helyett most rengeteget segítene az egészségügy túlterheltségén, ha tárgyilagos, szavahihető tájékoztatás lenne.

Valószínűleg a mai kormányinfón jelentik majd be, milyen további intézkedéseket hoznak. Közben az Index úgy értesült: teljes zárlatot rendelhet el a kormány húsvétig a koronavírus-járvány miatt.

 

Megosztás