Spanics Katalin most egy óvodának készített Fésűs Éva-szobrot

Ezúttal Kaposvár egyik központi óvodája kérte fel, mivel a Kossuth-díjas meseíróról nevezik el intézményüket. Tavaly a taszári iskola járt el ugyanígy. A somogyszobi keramikus azt mondja, ezúttal nehezebb dolga volt.

A taszári általános iskola tavaly szeptemberben vette fel a kaposvári meseírónő nevét, és mivel a fennállásának 70. évfordulójára készülő kaposvári Bajcsy-Zsilinszky utcai központi óvoda is erről döntött, ismét a somogyszobi alkotót bízták meg egy mellszobor elkészítésével.

Személyesen nem ismertem Fésűs Évát, így aztán fényképek alapján dolgoztam – mondta Spanics Katalin. – A mostani, a második szobor elkészítése nehezebb volt, és tovább is tartott. Még túlságosan bennem élt az első. 70 évesen már a szemem sem a régi, bizonytalanabb vagyok. A taszári avatáson nyugodtam meg, amikor megláttam az írónő fiát: ugyanazok a vonások voltak az arcán, mint az én szobromén.

Katalin három éve készített már egy Munkácsy domborművet a kaposvári gimnázium felkérésére. Ám hangsúlyozza: ő nem szobrász, csupán kerámiakészítő.

Az óvodai szobor átvétele. Fotó: dr. Gyenesei István
Az óvodai szobor átvétele. Fotó: dr. Gyenesei István
Fésűs Éva szobra a taszári iskola udvarán.
Fésűs Éva szobra a taszári iskola udvarán.

 

Megosztás