Sportrehabilitációs központot tervezett Nagyatádra

Ez volt a diplomamunkája a Pécsi Tudományegyetemen Bárdosi Lillának, amivel nemrég elnyerte a Somogy Megyei Építészkamara díját. Az időközben már végzett építészhallgató minél több épületet szeretne tervezni.

Személyes kötődésű témát választott a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán diplomamunkaként Lilla. Mivel ő maga is rendszeresen fut,  feltűnt számára, hogy kevés átfogó sportdiagnosztikai és rehabilitációs intézmény létezik ma Magyarországon.

Az általam tervezett sport- és baleseti központ helyszínéül lakóhelyemet, Nagyatádot választottam – meséli Lilla. – Természeti környezetbe, a Csónakázó-tó  mellé helyeztem a centrumot, hogy biztosítsa a teljes testi és lelki feltöltődést. Úgy terveztem az épületet, hogy az több funkciót is biztosítson: fizioterápiás és egyéb kezeléseket, pl. hydroterápia, masszázs; szálláslehetőséget konyhával; edzőtermet; orvosi vizsgálatokat, állapotfelméréseket és pszichológiai beszélgetéseket.

A hármas funkciónak megfelelően három szárnyra osztotta az épületet, azok csatlakozásánál alakította ki a közösségi tereket, a recepciót, a liftet és az emeletre vezető díszlépcsőt. Az anyaghasználat, a homlokzat, a tetők, az erkélyek és a nyílászárók kialakítása mind azt szolgálja, hogy a természeti környezetbe harmonikusan illeszkedjen az épület.

Dolgozatával decemberben nyerte el a Somogy Megyei Építészkamara által kiírt Lamping József Diplomadíjat építész kategóriában, ezenkívül tájépítészet tárgykörben ismertek el még valakit. Mindkét díjra az a frissen végzett építészhallgató pályázhatott, aki vagy somogyi lakos, vagy pedig egy somogyi helyszínre tervezte a munkáját. 

Ezután a Magyar Építőművészek Szövetsége által „Fiatalok feketén-fehéren” címmel, 40 év alatti építészek számára meghirdetett pályázaton is díjat nyert ezzel az épülettervvel.

Az Ady gimnáziumban érettségiztem, és most is Nagyatádon élek. 2020-tól egy építészirodában dolgoztam Kaposváron, idén januárban pedig a marcali kormányhivatal építéshatósági osztályán kaptam munkát. Azt nem tudom, ez egy kitérő lesz-e, vagy hosszabb távon megmarad, mindenesetre szeretném megszerezni a tervezői jogosultságot, és minél több épületet tervezni. Ehhez jó néhány év gyakorlati idő szükséges – árulta el terveit Lilla.

Megosztás