Szászfalvi: jöhet ma is bármilyen nyomásgyakorlás, a magyarok kiállnak a szabadságuk mellett

Nagyatád megtartotta a magyar forradalom és szabadságharc évfordulóján a városi megemlékezést. A közösség ünnepi műsorral, beszéddel és koszorúzással emlékezett ma délelőtt 1956 hőseire.

A városi megemlékezésen az Ady technikum és gimnázium diákjai tartottak ünnepi műsort a Nagy Imre téren. A térség országgyűlési képviselője, Szászfalvi László ünnepi beszédében rámutatott: ha eljön az idő, mint megannyiszor a történelmünkben, akkor újrakezdjük a szabadságharcunkat.

Azt hitték, hogy a nemzet a kényszer és a nyomás hatására feladja szabadságát. De a magyar mindig is szabadságvágó, szabadságszerető nép volt. Még a legreménytelenebb és legkilátástalanabb helyzetben is. Tudjuk, jöhetett a tatár vagy a török, elnyomhattak minket a habsburgok vagy a szovjetek, jöhet ma is bármilyen nyomásgyakorlás, a magyarok mindig összefognak, és kiállnak a szabadságuk és a függetlenségük mellett. 1956. okt. 23-a ma is erre kötelez bennünket. Vállaljuk ezt? – tette fel a kérdést a politikus.

Mint fogalmazott, az emlékezés, a köszönetmondás és a hála nem egy gesztus, hanem erkölcsi kötelesség. Márait idézve hangoztatta: „Magyarországot nem az álhazafias mágia alkotja meg újra, hanem a munka, a józanság és az akarat, a halálmegvetés és a nagylelkűség.” Ezek az értékek ma is nagyon fontosak, fűzte hozzá.

Csak a független és szabad Magyarország lehet hűséges 1956 hőseihez. Legyünk hűségesek, és legyünk méltóak őhozzájuk! Isten áldja az emlékező Nagyatádot, és Isten óvja Magyarországot! – zárta beszédét Szászfalvi László.

Az ünnepség az önkormányzat, a járási kormányhivatal, a pártok és a civil szervezetek képviselőinek a koszorúzásával ért véget.

(Az Ady diákjainak ünnepi műsorát és az ünnepi beszédet megtekinthetik 18.00 órától a Nagyatádi VTV okt. 23-i műsorában, ill. a itt az Atádhíren is.)

Megosztás