Szigorodnak a szabályok: látogatási tilalom az idősotthonban és az iskolákban

Teljes látogatási és kijárási tilalmat rendeltek el a szociális intézményekben, a nagyatádi iskolák termeit nem bérelhetik külső felhasználók. A barcsi polgármester hatósági karanténba került.

Alig egy hete számoltunk be arról, hogy országszerte részleges látogatási- és teljes kijárási tilalmat rendeltek el az idősotthonokban. Ezt az intézkedést most még tovább szigorították: szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos határozatával – közölte az EMMI.

Az intézményeket jelenleg csak különleges esetekben és az intézményvezető engedélyével lehet csak elhagyni, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt. A látogatási tilalom alól kivételt képeznek azok, akik végstádiumú hozzátartozójuktól szeretnének elbúcsúzni. Új ellátottat viszont csak abban az esetben vehetnek fel, ha két negatív tesztet tud az illető felmutatni.

Ivókné Pintér Melinda, a szociális szolgáltató központ igazgatója szerint a nagyatádi idősotthon lakói számítottak rá, hogy szigorítani fogják a korlátozásokat.

A többségük elfogadta a helyzetet, tisztában vannak vele, hogy ez az ő érdekük, persze sokan nehezen fogadták a hírt, hiszen nagyon nehéz volt nekik a márciusi helyzet is. Nem örülnek, de elfogadják. Viszont a nyugdíjas klubok és a bölcsőde egyelőre korlátozások között, de nyitva van – nyilatkozta az igazgató.

Az iskolák igazgatói is miniszterti utasítást kaptak tegnap este. Az ebben megfogalmazott szigorításokról a Bárdos iskola vezetője már hajnalban informálta az atádiakat egy facebook posztban:

Tisztelt Szülők !

A vírushelyzet fokozódása okán az eddig érvényes megelőző intézkedések az alábbiakkal egészülnek ki :

  • Amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.
  • Az a gyermek, tanuló vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel mehet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.
  • őszi úszásoktatást fel kell függeszteni a köznevelési intézményekben, és tavaszra vagy későbbi évfolyamokra kell átütemezni
  • Az általános és középiskolákban a délutáni (nem tanórai) iskolai sportfoglalkozásokat és sportköröket, valamint az iskolai kórus/énekkar próbáit átmenetileg javasoljuk felfüggeszteni. Ennek értelmében a külső felhasználók terembérleti szerződései felfüggesztésre kerülnek.

Tisztelettel:
Iváncsics Gyula
igazgató”

A „nem iskolai sportfoglalkozások” alatt értendő például az RKC vagy a judo klub iskola területén történő edzése – magyarázta el kérdésünkre az iskola igazgatója, Iváncsics Gyula.

Mivel ezek olyan foglalkozások, amelyen eleve az iskolás gyerekek vennének részt, és nincs külsős résztvevője, így ezek egyelőre megtarthatók. Az énekkar folytatásáról viszont még nem született döntés. Külső szervezetek külsős tagokkal viszont nem használhatják az iskola területét.

Az igazgató külön kiemelte, hogy a szülők csak az iskola bejáratáig kísérhetik gyerekeiket, és csak ott várakozhatnak rájuk, az edzéseiket nem látogathatják. Ehhez egyben a megértésüket is kérte.

Eközben Somogyban is újabb helyeken bukkant fel a fertőzés: a barcsi polgármester, Koós Csaba nemrég hatósági házi karanténba vonult, miután Budapesten tanuló fiánál pozitív tesztet mutattak ki. Ezt követően a polgármester maga is kérte a tesztek elvégzését, a határozat kézhezvételéig házi karanténban marad. Hivatali teendőit az alpolgármester, Szalai Csilla vette át – írta a Barcsi Hírek

Megosztás