Szúnyoggyérítés lesz Nagyatádon

Földi kémiai védekezést rendelt el az állam Nagyatádra, a megbízott vállalkozás végzi majd, ahogy az országban mindenhol. A jelek szerint az illetékesekhez is eljutott, hogy errefelé nagy területeket öntött el az ár.

Mint azt már két éve jeleztük: egy ideje az állam rendeli el a szúnyogirtást, és egy kizárólag általa megbízott cég végzi azt az egész országban. Ennek a hatékonyságáról itt találják korábbi mozgóképes összefoglalónkat.

Még július 27-én kaptunk egy sajtóközleményt a katasztrófavédelemtől, miszerint 12 térségben, 400 településen folytatódik a szúnyoggyérítés Magyarországon. Eszerint a Tisza, a Körösök és a Duna térségében is intenzív védekezésre van szükség a csípőszúnyogok ellen. Azon a héten a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó nádassal fedett területein juttatták a vízbe a speciális készítményt. A közlemény kiemelte: az esőzések után jelentős számban alakulnak ki a szúnyoglárvák fejlődésének kedvező tenyészőhelyek több helyen. Nos, mivel jelesül Nagyatád körzetében volt éppen két nappal korábban az ország legnagyobb, minden korábbi rekordot megdöntő felhőszakadása (150 mm 24 óra alatt), úgy gondoltuk, indokolt megkérdezni: a három havi csapadékkal sújtott, hatalmas területeken vízzel borított térségünkben mikor fognak gyéríteni? Választ azóta sem kaptunk, de ezt az értesítést most tekintsük annak.

Amit egyébként nem tőlük, hanem Nagyatád Város Jegyzőjétől kaptunk. Ő pedig vélhetően az ezzel megbízott cégtől vagy a koordináló hatóságtól. Mindenesetre kiderül belőle, hogy a Szerocor Konzorcium a város területén földi kémiai szúnyoggyérítési munkát végez.

A védekezés időpontja: 2020. augusztus 10. napja, rossz idő esetén a tartaléknap: 2020. augusztus 11-12. napja.

A tájékoztató szerint a földi kémiai irtás a napnyugta utáni időszakban történik. A felhasználásra kerülő vegyszerek: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyirtó szer. A fenti készítmény a kijuttatott formában kizárólag rovarokra van káros hatással, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes és a környezetet sem károsítja, írja a közlemény. A készítmény a méhekre veszélyes, ezért kérik, hogy a méhészetekben a szükséges védőintézkedéseket tegyék meg.

 

 

 

 

Megosztás