Szúnyoginvázió ellen jön az irtás

Az egész országban rengeteg a csípőszúnyog, aminek az oka a kánikula előtt lehullott sok csapadék és a klímaváltozás a szakemberek szerint. Nagyatádon is hamarosan lesz szúnyogirtás, erről értesítették az önkormányzatot.

Sokkal több a csípőszúnyog, mint az előző évek hasonló időszakában volt: ártéri és oldalfoltos szúnyogok tömege lepi el az országot – erről dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa nyilatkozott a 24.hu-nak. Kiderült: a szúnyogtojások akár tíz évet is kibírnak anélkül, hogy fejlődésnek induljanak, az elmúlt évek aszályos, száraz időszakaiban nagyon sok pete halmozódott fel mindenhol a potenciális szúnyogbölcsőkben. Ezek az ún. tojásbankok a rendkívül csapadékos május következtében most aztán milliószámra ontják a vérszívókat. (Valójában az egész jelenség a klímaváltozás következménye.)

Ami a legérdekesebb, hogy a szakember szerint a Magyarországon alkalmazott kémiai irtás egyrészt káros, másrészt most szinte hatástalan.

– Azért káros, mert a szúnyogokkal együtt megöli a repülő rovarok nagyjából 90 százalékát is. Ráadásul csak tüneti kezelés, ugyanis az irtás idején kifejlett szúnyogokat a méreg elpusztítja, de a tojásokra, lárvákra hatástalan, néhány nap múlva ugyanolyan tömegben jelennek meg az újabb és újabb generációk – hangsúlyozta Kemenesi Gábor.

Mindenesetre Nagyatádon is lesz gyérítés a napokban. Ezt az állam által megbízott vállalkozás végzi az egész országban, aminek a hátrányairól itt találják a mozgóképes összefoglalónkat. Az önkormányzatot arról értesítették: június 17-én földi, 21-én pedig légi szúnyoggyérítés lesz Nagyatádon. (A 17-ét és a 21-ét követő két nap az ún. pótnap.)

 

Megosztás