Több százmillióval tartoznak a somogyi közintézmények

A megyében a Kaposvári Egyetem után a Nagyatádi Kórház görgeti maga előtt a legnagyobb adósságot: lejárt számlái elérték a 395 millió forintot. Ez egyetlen hónap alatt 57 milliós növekedést jelent.

Egyetlen hónap alatt 10,5 milliárd forinttal nőtt a költségvetési szervek lejárt tartozása. Ilyen mértékű ugrásra hat éve nem volt példa – írta meg a Népszava. Ez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy közben dől a pénz az államhoz: a vártnál gyorsabb gazdasági növekedésnek és magasabb inflációnak köszönhetően az első nyolc hónapban a tervezetthez képest 409 milliárd forintos többletbevételre tett szert időarányosan.

Országosan a legnagyobb bajban a kórházak vannak: összesített adósságuk augusztus végén már elérte az 53,3 milliárd forintot. A Magyar Államkincstár adatai szerint Somogyban a Kaposvári Egyetem tartozásállománya a legnagyobb: 450 millió forint. A Nagyatádi Kórházé 395 millió forint, a siófokié 336 millió, kaposvárié pedig 125 millió. A segesdi székhelyű Somogy Megyei Gonviselés Szociális Otthon lejárt számláinak összege 30 millió forint, a Kaposvári Szakképző Centrumé pedig 6 millió forint. Hozzájuk képest a megyei rendőr-főkapitányság és a kormányhivatal is kiegyensúlyozott helyzetben van: előbbinek egyáltalán nincs lejárt tartozása, utóbbinak is mindössze 2 millió forint.

Igencsak szűk pénzügyi keretek közé szorítják egyebek között a Nagyatádi Kórházat is
Igencsak szűk pénzügyi keretek közé szorítják egyebek között a Nagyatádi Kórházat is

Megosztás