Top 100-ban a lábodi cukrászda

A lábodi Hoffmann Cukrászda bekerült a 100 legjobb hazai vállalkozás közé a kategóriájában. Nagyatádtól Barcson át Kaposvárig népszerű a hely. A somogyiak közül csak három Balaton-parti került fel a listára.

Májusban lesz 26 éve, hogy Hoffmannék megnyitották Lábodon a családi vállalkozásukat.

Ha törik, ha szakad, így lesz, határoztam el annak idején, amikor a nyolcvanas években megszűnt a Nagyatádi Áfész és vele együtt a 15 éves munkaviszonyom is – emlékszik Hoffmann Ferenc. – Évekig készültünk rá, először az épületet kellett megvenni, aztán átépíteni, majd a berendezéseket, örökös pénzhiányban voltunk. Eleinte épphogy csak vegetáltunk.

Aztán fokozatosan belendült az üzlet. Aminek a vezetője Ferenc felesége, Irénke. Apa és fia pedig a cukrászműhelyben készíti az ínycsiklandó sütiket. A kardinális szeletük, a csíkos piskótájuk, a francia krémesük vagy éppen a lúdlábjuk hét határon közkedvelt: a forgalmuk felét a nagyatádiak adják, de Barcsról és a környező településekről, sőt, Kaposvárról is járnak hozzájuk a törzsvendégek.

Jellemzően egy-egy család érkezik, nálunk zárják a családi ünnepet. A rendelésünk mostanában kevesebb, korábban 100-150 süteményt is kértek tőlünk egy-egy céges rendezvényre, ma már alig akad ilyen. Már a lakodalmak is kisebbek, inkább 30-50 fősek.

Májustól szeptemberig pedig a hagyományos receptúra alapján készített főzött fagylaltok adják a fő forgalmat. Ezek munkaigényesek és kényesek, tejszínnel főzik őket.

Lehetőleg mindenhez kiváló alapanyagokat használunk, szeretnénk megtartani a minőséget, mert ebben látjuk a vendégkör megtartásának a garanciáját – fogalmaz ifj. Hoffmann Ferenc. – Mondják is a vendégeink, hogy pl. ilyen főzött fagylaltot már kevés helyen készítenek.

Ezért is kerülhetett be a Top 100 vállalkozásba Magyarországon a cukrászdák között. A különféle internetes portálok értékelései alapján történt ez, elégedettségi és népszerűségi indexek figyelembe vételével. Somogyból csupán három Balaton-parti üzletnek sikerült ez: a balatonlellei Geleta, a szintén lellei Márton és a balatonszárszói Léda Cukrászda.

Rájuk is fért az elismerés, mert most ismét nehezebb időszakot élnek át. Mivel az alapanyagok árai az utóbbi évben jelentősen drágultak, ők is kénytelenek voltak árat emelni. Ráadásul meglehetősen kedvezőtlen időben vágtak bele a felújításba, amit novemberben kezdtek. Az építőanyag- és az energiaárak elszálltak, minden határidő csúszik, de most már biztosra veszik, hogy pár hét múlva ismét fogadhatja vendégeit a cukrászda.

Megosztás