Továbbra sem kapunk fogorvosi ellátást

Hiába telt el két és fél hét az egészségügyi ellátás újraindítása óta, a hektikusan érkező, egymásnak ellentmondó kormányrendeletek és levelek máig nem teszik lehetővé, hogy teljes körű fogorvosi kezeléseket kaphassunk.

Teljes a fejetlenség, kétnaponta érkező miniszteri levelekkel nem lehet az egészségügyet irányítani – véleményezte a helyzetet kérdésünkre dr. Hajdú Róbert fogorvos. (Hogy világos legyen: egy miniszteri levél jogilag értelmezhetetlen. A törvény, a kormány- és a miniszteri rendelet vagy a tisztifőorvosi határozat a mérvadó jogi kategória.)

A teljes körű ellátás újraindításához a különféle rendeletmódosítások nem adnak egyértelmű útmutatást, segítséget – állapította meg a dr. Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Ezért a köztestület is csak azt tudta ajánlani tagjainak: „Az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése érvényben van, ez felül ír minden szabályt.”

Példaként említjük, hogy némileg érthetőbbé tegyük a helyzetet: továbbra is kötelező a távolságtartás és a fertőtlenítés, a boltokban a szájmaszk viselése, tehát a legmagasabb védelmi szintet igénylő fogorvosi beavatkozásokat sem lehet a fokozott biztonsági szabályok betartása nélkül végezni. Márpedig ahhoz negatív vírusteszt-eredmény kellene, ahogy azt a május eleje óta érvényben lévő tisztifőorvosi határozat is előírja.

Csakhogy a közfinanszírozott fogorvosi járóbeteg-ellátásban még mindig nem fér hozzá senki sem a teszthez – világított rá az ellentmondásra dr. Hajdú Róbert. – A vészhelyzet kihirdetése után eltelt 8 hét, aztán május elején elvileg újraindították az ellátást, azóta újabb két és fél hét eltelt, de még mindig nem sikerült felépíteni a szűrési hálózatot.

Tehát hiába jelentkeznek a betegek, a fogorvosok nem tudják hova küldeni őket a szükséges teszt elvégzésére (társadalombiztosítási keretek között). Egyébként nem csak életszerűtlen, hanem többnyire kivitelezhetetlen is, hogy minden esetben megelőzze a fogászati kezelést az ilyenkor kötelezően elrendelt SARS-COV2 vírus PCR-vizsgálata.

Ez az áldatlan – vagy inkább: kezel(het)etlen – állapot valószínűleg fenn is marad, amíg meg nem szüntetik a veszélyhelyzetet. Hogy miért halljuk mégis immár két és fél hete, hogy elindultak a fogászati kezelések, nos, erre már mindenki csak legyint.

 

Megosztás