Turizmus a környéken: a nagyok téli álmot alszanak, a kicsik túlélnek

Két sokk is érte a térség turizmusát nemrég: a kormány visszavonta a nagyatádi gyógyfürdő felújítására jóváhagyott 1,2 milliárd forintos támogatást; a város két legnagyobb szállodája pedig bezár ideiglenesen.

Ráadásul nyakunkon a harmadik, visszaesőben a turizmus célú szállásfoglalás az egész országban az energiaválság miatt. A covid két éve alatt folyamatosan biztattuk egymást, hogy túléljük, erre itt a következő csapás – mondta a Nagyatád-Rinyamente Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület tegnapi ülésén Pünkösd Márton elnök.

A megbeszélésen 15 tag jelent meg, helyzetértékelésükből kiderült: a nagyobb vállalkozások bajban vannak, megoldhatatlan számukra a rezsi drágulása; a kisebbek viszont egyelőre így-úgy kezelni tudják, és abban is bíznak, hogy a nagyobbak helyett többen őket választják.

A Hotel Solar képviselője elmondta, hogy november 1-től április 10-ig zárva tartanak, téli álmot alszanak. A vendégeik 60-70 százaléka nyugdíjas, egy részük a téli időszakról áttette az előfoglalását, így jövőre már most sok érdeklődőjük van, még úgy is, hogy egyelőre árat nem tudnak mondani.

Részben a Solar ideiglenes bezárása miatt sincs könnyű helyzetben a nagyatádi gyógyfürdő, heti 30-50 vendégük esik ki emiatt. Most más szállásadókkal egyeztetnek, hogy mégis tudják fogadni a gyógykúrára érkezőket.

Szintén nagy hátrány számunkra, hogy a Kaposvári Tankerületi Központ okt. 17-vel fölmondta a szeptemberben kötött szerződést velünk, mert nincs pénzük a tanulók úszására – számolt be Kolics Tamás igazgató. – Kénytelenek voltunk szűkíteni az uszoda nyitvatartását. Ennél is súlyosabb gond, hogy háromszorosára nőtt a villamosenergia-költségünk, annak ellenére is, hogy egy részét már napelemek biztosítják.

A Mocz tanyán nem lesznek rendezvények a télen, a szálláshely viszont nyitva marad. Ám a pihenőházat és az erdei iskolát zárva tartják a fűtési szezon idejére. A nagyatádi kemping vezetője úgy fogalmazott, az elő- és utószezonról lemondtak, idén már szept. 22-én bezártak, és csak akkor fognak nyitni, amikor a strand.

A magánszálláskiadók azon része, akik gázzal fűtenek, többszörös díjakkal szembesültek. Egyikük úgy fogalmazott, az ötszörös fűtésköltség mellbevágó volt számára, kénytelen volt ő is árat emelni. Mivel főleg üzleti céllal érkező vendégei vannak, szerencséje van, a cégek elfogadták a magasabb árat. Ugyanakkor többen azt hangoztatták: sokan elszegényedtek, ez látszik a környezetükben élő családokon is. Egyébként pedig többen úgy takarékoskodnak, hogy csak a foglalási időpont előtt indítják el a fűtést a szobákban.

Többen eredendően is fával fűtöttek, ez most könnyebbséget jelent számukra. Akad olyan magánszállás, amelyiknek a tulajdonosa korábban pályázat útján korszerűsítette az épületet, és pl. napelemmel fűt. Egyesek jelezték, náluk nem csökkent az érdeklődés, sőt, volt, aki úgy vélte, a magánszállás-kiadás fölívelőben van.

Megosztás