Újabb hőségrekord dőlt meg?

A kinti hőmérők és az Időkép tanúsága szerint 17 fokos tavaszias idő köszöntött be, utoljára ilyen meleget 70 évvel ezelőtt mértek ezen a napon. Az előrejelzések szerint a jövő hét elejéig nem várható lehűlés.

Délután hétágra sütött a nap, szögre akasztottuk a téli kabátot és még a mormoták is zavarodottan jöttek elő odújukból, azt feltételezve, hogy májusig télig álmot aludtak. Pedig bizony ez a helyzet: 17 fokot mértünk odakint, vagyis könnyen lehet, hogy megdőlt az 1950-es hőségrekord. Abban az évben ugyanezen a napon 17,6 fokot mértek Putnokban. Ha valóban ez a helyzet áll fenn, úgy rövid időn belül ez lenne a második hőségrekord, ami a városunkban, de legalábbis a régióban dőlne meg. Egyelőre az OMSZ még nem erősítette meg ezt a feltételezést.

Annál is nagyobb ez a szélsőség, mivel néhány napja még arról írtunk, hogy havas tájjá változott Nagyatád, miután a hétvégén majdnem egy napon át esett a hó. Úgy látszik, mostanában a vastag hóréteg csak néhány napig tud megmaradni városunkban.

Bármily hihetetlen, a következő napokban és a jövő héten még ennél is nagyobb szélsőségekre lehet számítani az ország időjárásában: szombaton például még a mai napnál is melegebb lehet délnyugaton, miközben északkeleten fagypont körül alakulhat a hőmérséklet. Nagyatádon az előrejelzések szerint csak a jövő hét elején várható lehűlés, de az is akár hirtelen következhet be: könnyen lehet, hogy egyik pillanatban még 10 fok fölött tombol a tavaszi idő, majd néhány óra leforgása alatt akár 10-15 fokot is zuhanhat a hőmérséklet – hogy ez pontosan mikor következik be, és hogy egyáltalán bekövetkezhet-e, azt még a jelenlegi számítások nem tudják előre jósolni.

Mindazonáltal Nagyatádon egészen a hét végéig tavaszias melegre, és egyelőre úgy tűnik, csapadékmenetes időre számíthatunk.

Megosztás