Újranyitásra készülnek a nagyatádi üzletek

Nagyatádon mintegy 25 üzlet, 11 étterem és büfé, 10 kávézó, fagyizó és italbolt, valamint 18 szálláshely várja, hogy megkapja az engedélyt az újranyitásra. Egyelőre 30-50%-os forgalomkieséssel számolnak az idén.

A töredékére esett vissza a forgalmunk, egyelőre csak fagyit tudunk adni elvitelre – értékelte a helyzetet Fekete Zoltán, a Centrál Café üzletvezetője. – Félő, hogy még jó ideig nem is lesz olyan, mint a járvány előtt volt. Még nem tudjuk, mikor és hogyan nyithatunk ki, nagyon sok a kérdőjel. Az pedig még ennyire sem tudható, később visszatér-e hullámokban a vírus. Ami látszik, hogy sokan maradtak munka nélkül, másokat kényszerszabadságra küldtek, szóval, az embereknek vékonyabb lett a pénztárcájuk. Én úgy számolok, ebben az évben a tavalyi forgalom 60-70 százalékánál több nem lesz.

Horváth Mónika a Kossuth utcai üzletsoron vezet egy ruházati butikot. Tipikusan egyszemélyes boltmodell az övé.

A rövidített nyitvatartás bevezetése után rögtön a felére esett a forgalom, aztán amikor elrendelték a még szigorúbb korlátozásokat, elég sok nyitott kérdést hagytak, nem volt pontosan szabályozott, fogadhatunk-e vásárlókat – idézte fel az elmúlt másfél hónapot Mónika. – El kell mondanom, hogy le a kalappal a nagyatádi rendőrség előtt, az osztályvezető végigjárta az üzletsort, és mindenkit korrektül tájékoztatott.

Mint mondta, több üzlettulajdonos élelmes volt, igyekezett kiskapukat keresni, hogy nyitva tarthasson: elkezdtek fertőtlenítőszereket, szájmaszkokat vagy éppen munkaruhát is árulni, kinek mi fért bele a tevékenységi körébe.

Én most azt tervezem, hogy május 2-án újra kinyitok, ahogy hallom, már mindenki erre készül, mert ahogy fogyott az idő, úgy fogyott a türelem is.

Meg, persze a tartalékok. Érthető, hogy másfél hónap forgalomkiesést mindenki megérzett. Mónika egyébként arra hívta fel a figyelmet: most, a lazításokat követően kell majd igazán odafigyelni mindenkinek, még nagyobb óvatosságra lesz szükség.

A Park Hotel és Étterem üzletvezetője érdeklődésünkre azt mondta: a jövő hétvégén kinyitják a szállót, az étterem ügyében még tájékozódnak.

A szálláshely-kiadás területén minden vendég után teljes fertőtlenítést írtak elő – mondta Maróti Andrea. – A jövő hét elején már arról is többet tudunk, hogy milyen feltételekkel nyithatjuk ki újra az éttermet. Pl. hogyan tarthatjuk be a másfél méteres távolságot, kötelező lesz-e szájmaszkot viselni és a többi. Pünkösdre mindenképpen szeretnénk megnyitni az éttermet is.

A hotel forgalmából három hónap kiesett, az étteremben pedig március közepe óta már csak kiszállítás van. Andrea legalább féléves kieséssel számol összességében.

Én őszre várok némi javulást a forgalomban – osztotta meg várakozásait az üzletvezető. – Egyelőre két okból sem áll vissza a régi forgalom: egyrészt még jó ideig félni fognak az emberek a fertőzés veszélyétől, másrészt igencsak megcsappantak a jövedelmeik.

Megosztás