Újranyitnak az iskolák és az óvodák

A járványveszély csökkenésére való tekintettel az óvodákban és bölcsődékben visszatérnek a normális működési rendhez. Marad a digitális oktatás ebben a tanévben, de már találkozhat tanár és diák.

Tegnap este jelentette be Maruzsa Zoltán államtitkár, hogy az óvodák és bölcsődék a korábbi működési rendhez visszatérhetnek, és újra kinyithatnak. Ez az intézkedés vidéken május 25-től, a fővárosban pedig június 2-től lép érvénybe.

Nagyatádon a veszélyhelyzet alatt eddig 50 ovis számára volt külön engedélyezést követően igényelhető az óvodai felügyelet, a bölcsődében pedig május 11. óta tíz gyermek felügyeletét tudták vállalni. Ez kis csoportokban, termenként legfeljebb 5 kisgyermeket jelentett, ez a korlátozás most megszűnik. Ivókné Pintér Melinda, a szociális szolgáltatóközpont vezetője elmondta: már nekiálltak a nyitásra való felkészülésnek.

– Teljes gőzerővel zajlik a felkészülés, ma kiértesítik a szülőket. Nem ügyeletet biztosítunk, hanem valóban teljes nyitvatartás mellett fogunk működni. A karbantartási munkálataink többsége már elkészült, udvari játékfelújításokat és a parkettacsiszolásokat végeztünk – mondta az igazgatónő.

Az államtitkár bejelentése alapján az egyes óvodai intézmények a nyár folyamán csak két hétre állhatnak le. Laczikné Koleszár Éva, a Nagyatádi Óvodák vezetője szerint minden évben júliustól 6-7 héten át tudták 100 gyermek óvodai felügyeletét vállalni, és csak egy hétre kellett eddig leállni.

Most felmérést készítünk a szülőkkel, hogy mekkora lesz az igény a felügyeletre, hiszen sokan már kivették a szabadságuk nagy részét. Eszerint ütemezzük júliustól az óvodai felügyeletet – nyilatkozta az óvodák vezetője.

Az államtitkár kitért az iskolákra is: eszerint nem változik a tanév hossza és a fennmaradó időben marad a digitális oktatás június 15-ig. Ugyanakkor engedélyezni fogják az iskolákban a diákok és pedagógusok oktatási célú találkozását, mely kiscsoportos foglalkozásokban, felzárkóztató céllal jöhet létre.

Június 26-ig meg kell szervezni valamennyi iskolában a gyermekfelügyeletet. Ezt úgy kell ütemezni, hogy június 2. és június 15. között felzárkóztató, támogató foglalkozásokat szervezzenek, június 26-ig pedig a következő tanévre felkészítő jelleggel. A felügyeletben részt vevő diákoknak ez idő alatt jár az iskolaétkeztetés.

Az államtitkár hozzátette: a járványügyi szabályok betartása mellett az iskolák szervezhetnek napközis táborokat. A nyári táborokról még nem született döntés. Az iskolák tarthatnak tanévzáró és ballagási ünnepségeket, de arra kérik az intézményvezetőket, hogy törekedjenek a tömegek kialakulásának elkerülésére, igyekezzenek kevesebb fővel megszervezni.

Az iskolaigazgatók minderről holnap fognak pontos tájékoztatást kapni. Egyelőre nem tudni, a középiskolákat pontosan hogyan érintik ezek az intézkedések. Az Ady gimnázium igazgatója, Cseh Tamás megkeresésünkre annyit válaszolt, hogy jelenleg a fenntartó állásfoglalására várnak.

Megosztás