Újranyitnak az üzletek Nagyatádon

Több nagyatádi vállalkozó is bezárt a veszélyhelyzet kihirdetésekor. A korlátozott nyitvatartás és a kijárási tilalom jelentősen csökkentette a forgalmat. Ám városunkban sok üzlet már újra kinyitotta kapuit.

A veszélyhelyzet miatt bevezetett intézkedések szerint a kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekben az alkalmazottak kivételével senki nem tartózkodhat 15.00 óra után 06.00 óráig. Vagyis a legtöbb bolt csak délután 3-ig lehet nyitva. Ez alól kivételt képeznek pl. az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák és a benzinkutak. A cipő- és ruhaüzletek, a bútor-,  sportszer-,  játék-,  könyv-,  mobiltelefon-,  óra- és ékszerboltok azonban nem tartoznak a kivételek közé.

Ezzel együtt a kijárási korlátozás azt is megszabja, hogy a lakóhelyünket elhagyva mely üzleteket látogathatjuk, az utóbbiak nem tartoznak ezek közé. Mindezeket figyelembe véve országszerte sok üzlet a bírságolás veszélyének ellenére újranyitotta kapuit, egyszerűen azért, mert a kereskedők jelentős része már felélte a tartalékait. Nagyatádon is többen bezártak a veszélyhelyzet kihirdetésekor. Olyanok is, akikre nem feltétlenül vonatkozott a korlátozás, viszont a kialakult helyzetben sokan nem voltak benne biztosak, hogyan vonatkoznak rájuk a jogszabályok, vagy a kereslet jelentős csökkenésére számítottak.

A Kossuth utcában több ruhaüzlet is található. Az egyik az American Sport, mely cipőket, sportruhákat és sportfelszeléseket árul. Egy hétig voltak bezárva, de már húsvét után ismét fogadtak vevőket.

Szerintem most majd egyre többen fognak újra kinyitni, mert elég nagy a nyomás a kereskedőkön – nyilatkozta Magyar Gábor, az üzlet egyik alkalmazottja. – Mi alaposan átolvastuk a rendeletet, és mivel a tevékenységi körünkben benne van a drogéria is, ezért technikailag a zárva tartás ránk nem vonatkozik, ezt a rendőrség felé is jeleztük. Persze most a higiéniára fokozottan odafigyelünk: kilincseket fertőtlenítjük, helyeztünk ki fertőtlenítőszert. A kiszolgálásban is van változás: egyszerre csak ketten tartózkodhatnak az üzletben, szájmaszkot hordunk, tartjuk a távolságot. A forgalom amúgy az újranyitást követően nem indult be azonnal: az első napokban alig akadt vásárló, gondolom akkor még friss volt a járványveszély miatt a félelem.

Kedden a Silver Divatszalon is újra kinyitott. A tulajdonosa, Huszár Andrea azt mondta: csökkentett nyitva tartás mellett, 10 órától 15-ig.

A szabályozást úgy néztük, hogy az üzlet nyitva lehet, csak vásárlót nem fogadhatunk. Ez így elég nehéz helyzet, de az érvényben lévő szabályok betartása mellett igyekszünk kiszolgálni a vevőinket – nyilatkozta a tulajdonos.

A virágbolt-tulajdonosok közül is többen bezártak a veszélyhelyzet kihirdetésekor. Farkas Lívia, a Livi Virág üzemeltetője március 18-án zárta be üzletét egy hétre. Mivel csokraira továbbra is nagy volt az igény, már egy héttel később újra munkába akart állni. Elmondta, az újranyitásához a jogszabályok értelmezésében nehezen kapott egyértelmű válaszokat.

Nehéz helyzetbe kerültünk, mert mindenki másképp értelmezte a jogszabályokat. Épp aznap, amikor ki akartam nyitni, a Kossuth utcából hívott egy másik virágkötő, hogy nála épp most voltak rendőrök, és be kellett zárnia. Többször telefonáltam a rendőröknek, hogy akkor most hogyan is van ez, de konkrét választ először nem tudtak adni. Közben a virágkötők szövetségének elnöke írt egy levelet az agrárminisztériumnak az érdekünkben, hogy állapítsák meg, nyitva tarthatunk-e? Kiderült, hogy igen, és ezt az önkormányzat is megerősítette. Úgyhogy azóta is nyitva vagyok 15 óráig. Anyák napján pedig – most hoztak egy új rendeletet–, még azon is túl – nyilatkozta a virágkötő. 

Más üzletek egyáltalán nem is zártak be, viszont a csökkentett nyitvatartási idő miatt jelentősen visszaesett a forgalmuk. Az Aradi utcai nyomtatványbolt üzletvezetője, Gálovics Tiborné szerint a veszélyhelyzet miatt sokkal kevesebben vásárolnak náluk, valószínűleg a járványtól való félelem miatt.

Sokan nem tudták, hogy be lehet-e hozzánk jönni – nyilatkozta az üzletvezető. –  Nálunk így a felére csökkent a forgalom, úgyhogy kénytelenek voltunk az egyik alkalmazottunkat munkanélkülire küldeni, a másik pedig most 4 órában dolgozik. Sajnos, nekünk semmi kedvezményt nem biztosított az állam, nem kapunk se járulékkedvezményt, se bértámogatást. Annyi könnyebbségünk van most, hogy az üzlet bérleti díjának felét elengedte a tulajdonos. Közben meg, persze, igyekszünk elővigyázatosak lenni, helyeztünk ki kézfertőtlenítőt is a bolt előtt.

Olyan üzlet is akadt, amelyik még nem tervezi az újranyitást, és a jogszabályok nem is teszik lehetővé, hogy vásárlókat fogadjon. Horváth Dezsőnek óraszervize van a Torma Üzletházban. Ő már március utolsó két hetében is zárva tartott, és áprilisban sem tervez újra kinyitni.

Május első hetéig biztosan csukva leszek, nem látom még, mikor lesz lehetőségem újra kinyitni – mondta az üzletvezető. – Egyelőre rendezgetem a boltot. Meg őszintén, nem is szeretném, ha az ügyfélkörömből valaki megfertőzne, 60 éves vagyok, van miért aggódnom, volt egy gyerekkori asztmám. Addig kihúzzuk, amíg kitalálják, mi legyen.

A korlátozó intézkedések a szolgáltató tevékenységet végző üzletekre, vállalkozásokra nem vonatkoznak. Így a fodrászatok és a manikűrösök a veszélyhelyzet kihirdetésekor is tovább folytathatták volna a tevékenységüket. Ám elővigyázatosságból országszerte többen szüneteltették szolgáltatásaikat, így Nagyatádon is. Herman László fodrász a Solar Hotel egyik üzletét bérli, egy hétig zárva tartott. A forgalma az újranyitáskor nem állt helyre.

Félnek az emberek, nem jönnek annyira hajat vágatni, körülbelül 40 százalékot esett a forgalmam – mesélte Herman László. – Nagyon sok fodrászüzlet bezárt egy időre, szerintem legalább a 90 százalékuk. De aztán mind rájöttünk, hogy nem lehet megélni úgy, ha nem dolgozunk. Szerencsére a KATÁ-t most nem kell fizetni, meg a Solar Hotel igazgatója is volt olyan rendes, hogy a bérleti díjat elengedte, így a forgalomkiesésem kompenzálva van. Persze a beszerzés is nehezebb lett, 10 százalékkal drágultak az anyagköltségek. Ránk kezdetben nem vonatkozott a korlátozás, de aztán húsvét óta mi is csak 3-ig fogadhatjuk a vendégeket. Szerintem elég nagy egyébként a fejetlenség, a jogszabályokból mindenki mást olvas ki – tette hozzá az üzletvezető.

László is szájmaszkban fogadja vendégeit
László is szájmaszkban fogadja vendégeit

Kaurics Andrea is egy darabig zárva tartotta a fodrászatát önkéntesen. Úgy gondolta, rövidesen úgyis ez lesz a kötelező intézkedés.

Amikor elkezdődött ez az egész, akkor két hétre bezártam, gondoltam, az állam előbb-utóbb mindenkit be fog záratni, és reméltem, hogy kompenzálja azokat, akik így jövedelemtől estek el. Horvátországban a párom például 4000 kunát kap két hónapon keresztül, mert a koronavírus miatt nem dolgozhat. De nálunk ez nem így lett, csak a KATÁ-t engedték el, de arról sem tudni, hogy vissza kell-e majd fizetni? Hónapokig meg nem tudunk ülni, mert felkopik az állunk. De elég nagy volt a fejetlenség: felhívtam a rendőrséget, hogy nyitva lehetek-e? Először azt mondták igen, majd azt, hogy nem, végül a jegyzőnél érdeklődtem, aki megerősítette, hogy a szabályok szerint nyitva lehetek. A forgalom most eléggé megnőtt, mert más fodrászok nem nagyon dolgoznak. De nagyon figyelek a higiéniára, a kilincsen ott a fertőtlenítőszeres rongy, és a vendégeimnek is megmondtam, hogy viseljenek maszkot – tette hozzá Andrea. 

A műkörmösöknek sem kellett abbahagyniuk a tevékenységüket, ám Benkő-Lábodi Evelin családi okokból egy hónapig szüneteltette a vállalkozását. Egy hete nyitott ki újra anyagi megfontolásokból.

Egy teljes hónapra leálltam, mert egyrészt várandós vagyok, másrészt mert van otthon egy bölcsis kisfiam, a bölcsi meg bezárt, ugye. Most az apukájával együtt felváltva oldjuk meg a felügyeletét. Akkor jövök dolgozni, amikor ő végez a munkájával. Anyagi okokból döntöttünk úgy, hogy újra kinyitok, meg nem is akarom elveszíteni az ügyfeleimet. Naponta három ügyfelet tudok fogadni. Most vásároltam egy plexifalat a magam és a vendégköröm védelme érdekében. És persze hordjuk a szájmaszkot, meg fertőtlenítőszert is kihelyeztem, amit a kezelés előtt mindig használnak a vendégek. Kértem őket is, hogy a kezük tisztaságára most kifejezett ügyeljenek – nyilatkozta Evelin

Evelin plexifal mögül fogadja kuncsaftjait
Evelin plexifal mögött fogadja kuncsaftjait

Jelenleg a kijárási korlátozás visszavonásig van érvényben, a járvány magyarországi lezajlása még több hónapig eltarthat. Nehéz prognosztizálni, hogy egy ekkora fékezés után mikor állhat újra helyre a gazdaság, mikor nyithatnak ki az üzletek a megszokott menetrend szerint.

Nyitókép: Röhrig Dániel

Megosztás