Útjavítás a posta előtt

Javítást végeztek a közút munkatársai a nagyatádi posta előtti útszakaszon a hét elején. A munkálatok során lemaratták a kigyűrődéseket. Idén már nem várható a téli időjárás miatt több melegaszfaltos burkolatjavítás.

A keddi útmunkálatokról érdeklődtünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályán. A következő választ adták az Atádhírnek:

A 681-es Nagyatád – országhatár másodrendű főút (egykori 68-as főút) 2×2 sávos Nagyatád átkelési szakasz – Bajcsy Zsilinszky utca kereszteződésének burkolatát társaságunk több alkalommal javította saját kivitelezésben. A legutóbbi, idén decemberi javítás a jobb oldali buszöböl burkolatát érintette, mely során elvégeztük a kigyűrődések lemarását a posta előtti buszmegálló valamint a gyalogátkelőhely környékén.

További információt kértünk a várható idei és jövő évi munkálatokról:

Az idei évben a rendelkezésre álló fenntartási keretünk nagy részét továbbá a 6-os számú Budapest – Pécs – Barcs elsőrendű főút burkolathibáinak javítására, valamint a 68-as számú főúton található hidak környezetében kialakult süllyedések javítására fordítottuk. Nagyatádot érintően további javítási feladatokat a következő évre tervezünk, a 681-es számú Nagyatád – országhatár másodrendű főút Nagyatád, Somogyi Béla utcai szakaszán a burkolat profilkiegyenlítését fogjuk elvégezni.

Idén a téli időjárási viszonyok miatt már nem végzünk melegaszfaltos burkolatjavítást, a téli hónapok alatt hideg keverékkel szüntetjük meg a burkolathibákat, ami azt jelenti, hogy a kátyúzó anyag a forgalmi terhelés hatására éri el a végleges tömörségét.

A rendelkezésünkre álló források erejéig az országos közúthálózaton a lokális vagy nagyfelületű javítási munkákat végezhetjük el. A kátyúzási munkákon túlmutató, teljeskörű felújítási munkák külön hazai vagy európai uniós forrásokból valósulhatnak meg. A felújítási munkákra vonatkozóan javaslatokat tehetünk, a beruházásokat pedig külön erre a célra indított programokon keresztül, elrendelés alapján és az ahhoz szükséges források biztosítását követően indíthatjuk el, tehát a források felett nem társaságunk rendelkezik. A jelzett útszakasz teljes felújításáig illetékes mérnökségünk természetesen folyamatosan, ütemezetten végzi az alap üzemeltetési és fenntartási feladatait.

A jövő évi projektek előkészítése jelenleg folyamatban van, a végleges terveket később áll módunkban bemutatni. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy 2020-ban elsősorban a Magyar Falu Program keretében a mellékutak felújítása lesz fókuszban – írta hivatalos közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztálya.

Megosztás